Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου για την καταστροφή φωτιά που πλήττει το νησί εδώ και επτά μέρες.

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Η Εισαγγελέας κατέστησε σε όλους τους τόνους σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ανάλογη έρευνα είχε παραγγελθεί και για την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Ρόδου τον Ιούλιο του 2008, που έκαψε 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και είχε ερευνηθεί τυχόν ευθύνη των αρμοδίων εξαιτίας κακού συντονισμού, συνιστάμενου αφενός μεν στην καθυστέρηση αποστολής βοήθειας από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφετέρου δε στην επιλογή συντονιστών που δεν γνώριζαν την μορφολογία της πυρόπληκτης περιοχής.

Τι ζητείται

Ζητείται ειδικότερα, σύμφωνα με τη Δημοκρατική, να διερευνηθεί αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ή για εμπρησμό δάσους από αμέλεια επί παραδείγματι, λόγω ανεξέλεγκτης απόρριψης ή καύσης σκουπιδιών ή άλλης ανθρώπινης επενέργειας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε ταυτόχρονα να διενεργηθεί και άρση απορρήτου επικοινωνιών για την διακρίβωση των υπαιτίων κακουργημάτων εμπρησμού και την υποβολή λεπτομερούς σχετικού αιτήματος για να υποβληθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφουγκραζόμενη τα όσα καταγγέλθηκαν κυρίως στα social media αλλά και από μέλη εθελοντικών ομάδων και απλούς πολίτες, παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παραβάσεως καθήκοντος, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν αρμοδίως οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου για να διαπιστωθεί ποια έργα, ποια μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας ελήφθησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023.

Επιπλέον θα διερευνηθεί αν έχει εκπονηθεί κι αν έχει υλοποιηθεί συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ζητούνται με την ίδια παραγγελία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «δημοκρατικής», να εξεταστεί αν έχουν χαραχθεί και αν έχουν υλοποιηθεί αντιπυρικές ζώνες στο νησί.

Ανατίθεται επιπλέον στην επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Αιγαίου και την Διεύθυνση νση Δασών Ρόδου η διενέργεια ανάλογης έρευνας που αφορά στην χάραξη και υλοποίηση έργου αντιπυρικών ζωνών για την πρόληψη πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο του 2023.

Ο Πταισματοδίκης Ρόδου καλείται να ζητήσει και να προκαλέσει ανάλογη έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το μέγεθος και τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής όπως και έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια και το μέγεθος της καταστροφής.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου αναθέτει με την ίδια παραγγελία τη διενέργεια αυτοτελούς σχετικής έρευνας και στους επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι καλούνται να ερευνήσουν ομοίως τα αίτια και τους υπαιτίους της μη έγκαιρης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς, την τυχόν έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων και την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και επαρκών μέσων καταστολής της πυρκαγιάς