Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα με τους πυροσβέστες να δίνουν όλο το βράδυ μάχη για να περιορίσουν τις φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια Αχαΐας.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Βάτι στη Ρόδο, που η φωτιά καίει για 7η ημέρα. Η φωτιά στο Βάτι έχει πάρει διαστάσεις, ωστόσο, ευτυχώς, προς το παρόν δεν απειλεί τον οικισμό.

Η συγκεκριμένη φωτιά αποτελεί το μόνο ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις να δίνουν μάχη για την πλήρη κατάσβεση και την πρόληψη περαιτέρω αναζωπυρώσεων.

Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Στην Κάρυστο δίνεται μάχη με τις αναζωπυρώσεις και μάλιστα λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στο Πλατανιστό να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για έναν αγνοούμενο 41χρονο κτηνοτρόφο, τα ίχνη του οποίοθ χάθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 23/7, όταν έφυγε από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. Με βάση τις πληροφορίες, ο άνδρας κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, ανησυχώντας για τα πρόβατά του.

Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Ισχυροί οι άνεμοι στη Ρόδο

Στη Ρόδο τη νύχτα δόθηκε μάχη με τη φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν α πραγματοποιούν ρίψεις νερού στο νησί δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν.

Στη φωτιά στη Ρόδο έχει καεί το 10% της έκτασης του νησιού, όπως μετέδωσε χθες η ΕΡΤ, 107.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 150.000 στρέμματα. Έχουν καεί επίσης 12.000 στρέμματα Natura.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη, περιοχή της Παλιάς Περίθειας. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και αναμένεται να ενισχυθούν και με άλλα εναέρια μέσα.

Βελτίωση σε Αχαΐα

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στη νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής, αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή.

Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος