Η δυσκολότερη μάχη  απέναντι στις καταστροφικές φωτιές που βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα σε εξέλιξη, δόθηκε την Τρίτη (25/7). Η συντριβή του Canadair στην Κάρυστο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δυο πιλότοι, βύθισε το πένθος τη χώρα. Παράλληλα, απανθρακωμένος βρέθηκε  στην ίδια περιοχή Πλατανιστός της Εύβοιας και ο κτηνοτρόφος ο οποίος αγνοείτο από τη Δευτέρα (24/7).

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και κατοίκων, απέναντι στα μεγάλα πύρινα μέτωπα, αναμένεται δύσκολο για ακόμα ένα βράδυ, στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να σωθούν δασικές εκτάσεις, περιουσίες και  σπίτια που βρίσκονται υπό αδιάκοπη πύρινη απειλή. Για όγδοη ημέρα μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο, όπου εστάλησαν κατά την διάρκεια της ημέρας μηνύματα εκκένωσης από το 112, καθώς και στην Κέρκυρα και την Κάρυστο, όπου οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν κυρίως αναζωπυρώσεις.
Η φωτιά στη Ρόδο έφτασε σε απόσταση «αναπνοής» από το Γεννάδι, όπου οι φλόγες άγγιξαν το σχολείο του χωριού καθώς και άλλα κτίσματα, με εθελοντές και πυροσβέστες να δίνουν μάχη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ και στο Βάτι το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει να κινείται απειλητικά, έχοντας όμως μια καλύτερη εικόνα.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην γύρω περιοχή από το χωριό της Μαλώνας, όπου μέχρι το απόγευμα υπήρξε κίνδυνος να μπει η φωτιά στον οικισμό.

Ειδικότερα, στη Ρόδο, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο.

Νωρίτερα, μέσω 112 και οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Γεννάδι, όπως και αυτοί σε Πλημμύρι και Λαχανιά, κλήθηκαν να εκκενώσουν όλοι προς Λίνδο και Απολακκιά.

Στην κατάσβεση επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, αλλά και πλήθος εθελοντών, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού περιοδικά εκτελούν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι, σε λιγότερο από μία ώρα.

Πύρινος εφιάλτης στην Κέρκυρα

Διαδοχικές ήταν οι ενημερώσεις από το 112 για εκκενώσεις σε χωριά της Κέρκυρας, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες και η οποία κατά την διάρκεια της ημέρας παρουσίασε αναζωπυρώσεις.

Η αρχή έγινε με το χωριό Ημερολιά. Ακολούθησε υπήρχε ενημέρωση για το χωριό Σύκι.

Στο τέλος το 112 χτύπησε για τα χωριά Καλαμάκι και Απραός. Οι διαμένοντες στις περιοχές αυτές δόθηκε εντολή διαφύγουν προς το λιμάνι της Κασσιόπης προκειμένου να μην κινδυνεύσουν.

Στις Λούτσες η φωτιά κατάφερε να φτάσει στις αυλές των σπιτιών ενώ δόθηκε και εντολή εκκένωσης του οικισμού με την Αστυνομία να συνδράμει τους πολίτες -κυρίως ηλικιωμένους- που δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν μόνοι.

Οι τουρίστες που κάνουν διακοπές στις περιοχές της πυρκαγιάς, μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Β. Κέρκυρας, στην Αχαράβη.

Όπως ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, «στην Κέρκυρα, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν δύο (2) ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».

«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Σημειώνεται ότι λόγω της φωτιάς στην Κέρκυρα το απόγευμα έκλεισε η Εθνική Οδός Κασσιώπης – Σιδαρίου από τη διασταύρωση Κασσιώπης έως τη διασταύρωση Περίθειας. Αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία πραγματοποιούν εκτροπές κυκλοφορίας.

Μάχη σε 53 πύρινα μέτωπα

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», σημειώνει η Πυροσβεστική

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Σχετικά με την Κέρκυρα, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Ακραίος κίνδυνος τη Δευτέρα (26/7)

Σο ανώτατο επίπεδο ο συναγερμός για τον κίνδυνο φωτιάς για την Τετάρτη σε έξι περιφέρειες της επικράτειας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου αναμένεται καύσωνας σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», υπογραμμίζει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της.