Εχοντας διχάσει το κοινό σε φανατικούς θαυμαστές και επιφυλακτικούς «εχθρούς» του έργου του, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος έχει καταφέρει να μετατρέπει κάθε νέα ταινία του σε γεγονός, κάτι που έχει συμβεί με ελάχιστους Έλληνες σκηνοθέτες.

Πολλά λέγονται ήδη για την τελευταία ταινία του, «Poor things»: κάποιοι την αποκαλούν «λοξή ματιά πάνω στον μύθο του Φρανκενστάιν». Από την άλλη πλευρά εφόσον πρόκειται για ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, θα ήταν προτιμότερο να μην ειπωθεί τίποτα παραπάνω μέχρι την παρουσίασή της στις αίθουσες (αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία θα είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Searchlight).

Το «Poor things» είναι σίγουρα ταινία «εποχής» και στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Αλασντερ Γκάρι (1934 – 2019) το οποίο διασκεύασε σε σενάριο ο Τόμπι Μακ Ναμάρα, ο ίδιος σεναριογράφος που είχε συνεργαστεί με τον Λάνθιμο στην «Ευνοούμενη» και επίσης προταθεί Οσκαρ (η ταινία είχε διεκδικήσει δέκα και κερδίσει το Α γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν).

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής του «Poor things» στην Ελλάδα, Feelgood Entertainment, πρόκειται για την «ιστορία της Μπέλα Μπάξτερ (Εμα Στόουν), μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ (Γουίλεμ Νταφόε). Υπό την προστασία του τελευταίου, η Μπέλα ανυπομονεί να μάθει τι εστί ζωή. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, το σκάει με τον Ντάνκαν Γουέντερμπερν (Μαρκ Ράφαλο), έναν ικανό και με αμβλυμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.»

Διόλου απίθανο το «Poor things» να ενταxθεί στο επίσημο πρόγραμμα του ερχόμενου κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας, επίσης τον Σεπτέμβριο. Στην Βενετία άλλωστε η αμέσως προηγούμενη ταινία του, «Η ευνοούμενη» (2018) είχε πρωτοπαιxτεί και κερδίσει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής και το βραβείο Colpi γυναικείας ερμηνείας για την Κόλμαν.

Προς το παρόν παρουσιάζουμε εδώ το πρώτο επίσημο teaser – trailer του «Poor things» που δόθηκε προσφάτως στην δημοσιότητα.

Από την στιγμή που ο Λάνθιμος άρχισε να εργάζεται στο εξωτερικό, οι ταινίες του ακολουθούν καλά τα βήματα του marketing τα οποία απαιτούνται για την όσο το δυνατόν καλύτερη εισπρακτική κίνηση μιας ταινίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγο καιρό δόθηκαν στην δημοσιότητα οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες της ταινίας, κάποιες από τις οποίες, έχουν την υπογραφή του ιδίου του σκηνοθέτη.