Η ατζέντα της ημέρας: Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Οι ελιγμοί Ερντογάν – «Χτυπάει» 45άρια ο υδράργυρος

Η χώρα βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη μέρα αντιμέτωπη με τις καταστροφικές πυρκαγιές την ώρα που η πυροσβεστική προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο να θέσει υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία.

1

Σε πύρινο κλοιό για πέμπτη μέρα η χώρα

  • Τα μέτωπα της φωτιάς: Επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη Μάνδρα, μετά τις εστίες που αναζωπυρώθηκαν στην Αγία Σωτήρα και το Μελετάκι και εξελίχθηκαν και πάλι σε μεγάλες πυρκαγιές. Την ίδια ώρα σημαντικές αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στη Ρόδο και το Λευκόχωμα Λακωνίας.
  • Το μέγεθος της καταστροφής: Μέχρι τώρα, στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές στις οποίες επετράπη η πρόσβαση έχουν καταγραφεί 60 «κόκκινα» σπίτια, δηλαδή επικίνδυνα για χρήση, 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
  • Οι εκκενώσεις περιοχών: Χθες το απόγευμα εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη, ενώ λίγο αργότερα εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.
2

Ο παράνομος ιπτάμενος ελιγμός του Ερντογάν

  • Η μετάβαση του στα κατεχόμενα: Το αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου πραγματοποίησε απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, στο οποίο δεν γίνονται απευθείας διεθνείς πτήσεις λόγω του καθεστώτος της περιοχής.
  • Ο παράνομος ελιγμός: Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως υποβλήθηκε κανονικά σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν προέβλεπε απευθείας πτήση στα κατεχόμενα, με τον τελικό προορισμό που δηλώθηκε να είναι η Άγκυρα. Το αεροσκάφος του Τούρκου Πρόεδρου μπήκε σε τουρκικό FIR και άλλαξε ξαφνικά σχέδιο πτήσης και προσγειώθηκε στα κατεχόμενα.
  • Εγκαίνια: Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα τέλεσε τα εγκαίνια ενός νέου διαύλου απο-προσγειώσεων στο κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ποιες πόλεις θα «ψήσει» ο καύσωνας

  • Τα 45άρια: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα Πάτρα και Ιωάννινα, θα είναι από τις περιοχές που το θερμόμετρο θα δείξει έως και 45 βαθμούς Κελσίου, με την κορύφωση να αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή (23/7) η οποία θα είναι και η θερμότερη ημέρα του νέου κύκλου καύσωνα.
  • Η διάρκεια: Το νέο κύμα ακραίας ζέστης θα κρατήσει μέχρι και τη Δευτέρα (24/7).
  • Η συνέχεια: Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25/7 έως και την Πέμπτη 27/7 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.
4

Ψήφος αποδήμων: Προς ευρεία πλειοψηφία 220 βουλευτών

  • Η τοποθέτηση Κεραμέως: «Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου.
  • Τα κόμματα που υπερψηφίζουν: Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, από κοινού φυσικά με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας.
  • Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων: Για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως και το ΚΚΕ αλλά και η Ελληνική Λύση.
5

Βομβαρδίζει ουκρανικά λιμάνια η Ρωσία

  • Οι βομβαρδισμοί: Η Ρωσία βομβάρδισε τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού και του Mykolaiv δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις στην προμήθεια των σιτηρών.
  • Η αποχώρηση από τη συμφωνία: Η ενέργεια αυτή ήρθε ως συνέχεια της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά και του τελεσίγραφου που είχε θέσει ότι θα θεωρεί, από τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουλίου, όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.
  • Οι τιμές των σιτηρών: Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα ώθησε τα μελλοντικά συμβόλαια σιταριού στις ΗΠΑ να αυξηθούν επιπλέον 1,5% τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αφού είχαν ήδη σημειώσει άλμα 8,5% την Τετάρτη, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφηκε μέσα σε μια ημέρα, μετά το πρώτο διάστημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr