Η Ρωσία βάζει φωτιά στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών δημιουργώντας αυξανόμενη ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικές επιδρομές εναντίων ουκρανικών λιμανιών, απειλώντας τα πλοία που έχουν προορισμό την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής από τις αεροπορικές επιδρομές, που πυρπόλησαν κτίρια και προκάλεσαν ζημιές στο προξενείο της Κίνας στην Οδησσό της Ρωσίας.

Οι επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες ότι δεν θα συμμετάσχει στη συμφωνία για σιτηρά χωρίς καλύτερους όρους για τις δικές της πωλήσεις τροφίμων και λιπασμάτων, μια απόφαση που τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια των «φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου».

Η Ουκρανία ελπίζει να συνεχίσει τις εξαγωγές της χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Ωστόσο, κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από τα λιμάνια της από τότε που η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τη Δευτέρα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Oleh Kiper, δημοσίευσε στο διαδίκτυο μια εικόνα του κτιρίου του προξενείου της Κίνας με σπασμένα παράθυρα. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Οδησσού.

«Ο επιτιθέμενος (σ.σ. η Ρωσία) χτυπά εσκεμμένα την υποδομή του λιμανιού. Υπέστησαν ζημιές διοικητικά και οικιστικά κτίρια, καθώς και το προξενείο της Κίνας. Αυτό δείχνει ότι ο εχθρός δεν δίνει σημασία σε τίποτα», ανέφερε ο Kiper στο Telegram.

Στην πόλη Mykolaiv οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια τεράστια πυρκαγιά η οποία ξέσπασε μετά τον βομβαρδισμό σε ένα κτίριο κατοικιών, το οποίο ανατινάχτηκε και μεταμορφώθηκε σε ερείπιο. Πολλά άλλα κτίρια κατοικιών υπέστησαν παρόμοιες ζημιές.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις επιθέσεις της στο λιμάνι ως απάντηση στην Ουκρανική επίθεση στη ρώσικη γέφυρα προς την Κριμαία τη Δευτέρα. Ακόμα, ανέφερε ότι τα αντίποινα συνεχίζονται και πως είχε χτυπήσει όλους τους στόχους της στην Οδησσό και στο Mykolaiv.

Στην πιο ρητή απειλή μέχρι στιγμής, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά νερά από το πρωί της Πέμπτης φέρουν δυνητικά όπλα. Επίσης, σημείωσε πως θα θεωρήσει τις χώρες, που αντικατοπτρίζονται στις σημαίες των προαναφερόμενων πλοίων, ως συμμετέχουσες στον πόλεμο με την πλευρά της Ουκρανίας.

Το Κίεβο απάντησε ανακοινώνοντας παρόμοια μέτρα, λέγοντας μάλιστα ότι θα θεωρεί ότι όλα τα πλοία με προορισμό τη Ρωσία ή το ρωσικά κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος φέρουν επίσης όπλα.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απειλή της Ρωσίας απόδειξη ότι η Μόσχα ενδέχεται να επιτεθεί σε μη στρατιωτικά πλοία και ανέφερε επιπλέον ότι η Ρωσία απελευθερώνει και άλλες νάρκες στη θάλασσα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια συντονισμένη προσπάθεια δικαιολόγησης τυχόν ρωσικών επιθέσεων εναντίον μη στρατιωτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, και μετάθεσης της ευθύνης για αυτές τις επιθέσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Άνταμ Χοτζ.

Οι τιμές των σιτηρών εκτοξεύονται

Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα ώθησε τα μελλοντικά συμβόλαια σιταριού στις ΗΠΑ να αυξηθούν επιπλέον 1,5% τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αφού είχαν ήδη σημειώσει άλμα 8,5% την Τετάρτη, την ταχύτερη άνοδο μιας ημέρας από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών και άλλων τροφίμων στον κόσμο. Έτσι, Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν ότι η απόσυρση δεκάδων εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών από την αγορά θα προκαλούσε ελλείψεις σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία, η οποία έκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή, τα άφησε να ξανανοίξουν πριν από ένα χρόνο, με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέπουν τις επιθεωρήσεις πλοίων με ρωσική συμμετοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε σε βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στα λιμάνια της Ουκρανίας απέδειξαν ότι «στόχος τους δεν είναι μόνο η Ουκρανία και οι ζωές των δικών μας ανθρώπων», πιθανότατα αναφερόμενος στις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας.