Είναι αλήθεια ότι ο Δημήτρης Ιτούδης, ως ομοσπονδιακός προπονητής, βρίσκεται σε μια αλλόκοτη θέση 35 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου. Θα ήταν διαφορετικά αν γνώριζε ήδη σε ποιους παίκτες υπολογίζει και σε ποιους όχι για την Εθνική, με δεδομένο ότι -για προσωπικούς λόγους- απέχουν οι Σλούκας, Καλάθης και Ντόρσεϊ.

Αναπόφευκτα ο έμπειρος κόουτς θα μπει για λίγο στη θέση του Ιώβ και θα ανεχτεί τη συνθήκη. Έτσι έχει η κατάσταση και δεν αλλάζει έως ότου τουλάχιστον διευκρινιστεί αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή στις Φιλιππίνες. Κακά τα ψέματα, είναι ο παίκτης που επηρεάζει και διαμορφώνει τα δεδομένα όσο κανείς άλλος. Ούτε με τ’ αδέρφια είναι τίποτα ξεκάθαρο ακόμα.

Η δικλείδα ασφαλείας του Ιτούδη είναι οι παίκτες που συμπληρώνουν την αρχική 22άδα, δίπλα στους εμπειρότερους. Παίκτες που θα προπονηθούν, θα παίξουν στα φιλικά με δυνατούς αντιπάλους και θα κριθούν. Παίκτες για όλες τις θέσεις που ενδεχομένως κληθούν να καλύψουν κενά που θα προκύψουν.

Κάποιοι είναι πιο προβεβλημένοι από τους υπόλοιπους. Και οι επτά βεβαίως βοήθησαν, περισσότερο ή λιγότερο, στη διαδικασία των προκριματικών. Άρα δεν ήταν τυχαία η κλήση τους. Ας τους συστήσουμε:

Νίκος Ρογκαβόπουλος

Ταυτότητα: Γκαρντ, 2.03, Μπασκόνια

Στα 22 του πλέον μοιάζει πλέον να περνά από την μπασκετική εφηβεία στην ενηλικίωση. Αποδείχθηκε πως φεύγοντας εκτός Ελλάδας, ύστερα από ξηρές θητείες σε ΑΕΚ και Προμηθέα, έκανε το καλύτερο δώρο στον εαυτό του. Ενεργοποίησε τις αντοχές του και μπήκε σε μια διαδικασία απογαλακτισμού που τον ωφέλησε.

Με παράσημο την εξαιρετική σεζόν που είχε στο τουρκικό πρωτάθλημα παίζοντας Μερκεζεφέντι (15.7 πόντοι με 36% από το τρίποντο, 6.3 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ), υπέγραψε στην ισπανική Μπασκόνια, ενόσω φορώντας τα γαλανόλευκα έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις σε τρία παιχνίδια των προκριματικών του Μουντομπάσκετ.

Δεν θα είναι έκπληξη, αν βρεθεί στην αποστολή που θα ταξιδέψει στις Φιλιππίνες.

Νίκος Χουγκάζ

Ταυτότητα: Φόργουορντ, 2.07, Παναθηναϊκός

Ανήκει στο Τριφύλλι ο 22χρονος γιος του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή του Πανιωνίου, Κρις Χουγκάζ, αν και ελάχιστα έχει υπάρξει ενεργό μέλος του. Αναπόφευκτα η περυσινή χρονιά άρχισε γι’ αυτόν όταν στις αρχές του Φλεβάρη πήγε στο Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη (6.3 πόντοι με 67% τρίποντο, 2.3 ριμπάουντ), ως έμψυχο αντάλλαγμα για την αποδέσμευση του Δημήτρη Αγραβάνη.

Φόργουορντ με αξιόπιστο σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση, ήταν και πέρυσι στην προεπιλογή της Εθνικής για το Eurobasket, καθώς το κορμί και το στιλ του τον ευνοούν.

Γιώργος Τσαλμπούρης

Ταυτότητα: Σέντερ, 2.16, Μπιλμπάο

Καθυστέρησε κάμποσο η εξέλιξη του 27χρονου ψηλού, αλλά η ανταπόκρισή του στις ανάγκες ενός απαιτητικού πρωταθλήματος όπως το ισπανικό μαρτύρησε ότι ο χρόνος έχει δουλέψει υπέρ του.

Βελτιώνοντας τα καλά στοιχεία του και διορθώνοντας τις αδυναμίες του, στάθηκε επάξια στη φροντ λάιν των Μπέτις και Μπιλμπάο, δικαιώνοντας όσους τον εμπιστεύτηκαν. Στην Εθνική έχει μετρήσει πέντε συμμετοχές.

Βασίλης Τολιόπουλος

Ταυτότητα: Γκαρντ, 1.88, Άρης

Ο Γιάννης Καστρίτης ήταν αυτός που σε μεγάλο βαθμό ξεκλείδωσε τον 27χρονο κόμπο γκαρντ, ο οποίος με άλλες προοπτικές είχε αρχίσει την πορεία του στα παρκέ και λίγο έλειψε να μείνει στο επίπεδο ενός ταλέντου που χαράμισε τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στους κίτρινους της Θεσσαλονίκης (29 λεπτά ανά ματς στην Basket League) τον γέμισε με την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν για να ξεπεταχτεί (13.7 πόντοι, 3.9 ασίστ). Η απόκτηση συνέπειας στο σουτ θα τον αλλάξει επίπεδο.

Δημήτρης Φλιώνης

Ταυτότητα: Γκαρντ, 1.88 ΑΕΚ

Αρκετά ώριμη η τελευταία διετία στην Ένωση για τον 26χρονο Θεσσαλονικιό γκαρντ, ο οποίος στα playoffs της σεζόν 2022-23 για την Basket League ξεπέρασε το προσωπικό ταβάνι του.

Τον διακρίνει το μαχητικό πνεύμα και η διαύγεια, αφού πρώτο μέλημα είναι η αποφυγή λαθών και η σωστή εκτέλεση των εντολών που λαμβάνει. Κινείται καλά στην αδύναμη πλευρά, δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες, κάνοντας… ματ σε αντιπάλους ως σκακιστής υψηλού επιπέδου.

Μάνος Χατζηδάκης

Ταυτότητα: Σέντερ, 2.08, ΑΕΚ

Κουβαλά όνομα βαρύ στην ταυτότητά του, μόνο που το δικό του γράφεται με -η. Ψηλός που θα βάλει το κορμί του προκειμένου να πάρει θέση και δεν θ’ αφήσει μάχη που δεν θα την δώσει.

Έχει πολλά να μάθει και η συμμετοχή του στις προπονήσεις μόνο κέρδος είναι για το μέλλον του στην ΑΕΚ. Όπως κέρδισε πολλά παίζοντας επί δύο χρονιές στην Basket League με τον Κολοσσό.

Βαγγέλης Ζούγρης

Ταυτότητα: Σέντερ, 2.01, Περιστέρι

Ο μικρότερος των όσων κλήθηκαν θα κλείσει στις 14/10 τα 19 του. Λογικό είναι οι παραστάσεις του να ‘ναι ελάχιστες από επαγγελματικό επίπεδο, παρόλο που στα δυτικά προάστια πιστεύουν πάρα πολύ στο ταλέντο και στην εξέλιξή του.

Μπαίνει στην προετοιμασία φορώντας στο στήθος το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά της U20 στο Eurobasket της Κρήτης, όντας βασικός πυλώνας της υπέρβασης. Κόντρα σε παιδιά ήδιας ηλικίας ήταν σπουδαίος κοντά στο καλάθι (14.4 πόντοι, 11.1 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ).

Ίσως θα ‘ταν προτιμότερο λόγω σωματότυπου να καταλήξει στο «4». Ίσως…