Τα δύσκολα είναι εδώ και τα χειρότερα μπροστά. Οι σχεδόν παράλληλες φωτιές στις δύο πλευρές του Πάνιου Όρους, στον Κουβαρά και πίσω από τους λόφους στην Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι, τον Πύργο Μελισσουργού και σε μικρότερους οικισμούς, δείχνουν ότι οι κάθε κατηγορίες εμπρηστές χρόνο με τον χρόνο εξελίσσουν τις δόλιες πρακτικές τους.

Τουλάχιστον δέκα εστίες («καντηλάκια») άναψαν (σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων) αιφνιδίως και ο στροβιλισμός των δυνατών ανέμων επεξέτεινε τη φωτιά -κατά μήκος 12 χιλιομέτρων- στους πολλούς πυλώνες της ΔΕΗ στον Κουβαρά, δεξιά της Λαυρίου προς Σούνιο και στην κορυφογραμμή. Όταν ξεκίνησε το έντονο πυροσβεστικό έργο, ξέσπασε πυρκαγιά στο Λουτράκι και τους Αγίους Θεοδώρους πάνω από τα διυλιστήρια και τα εναέρια μέσα μετακινήθηκαν προς τα εκεί λόγω των κατασκηνώσεων, ενός ιδιωτικού οίκου ευγηρίας και των διυλιστηρίων.

Ενισχύσεις κατέφτασαν από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα διυλιστήρια. Η ώρα είχε πάει 6 το απόγευμα κι ενώ καταγράφονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις, άρχισε να φλέγεται το πευκοδάσος των Δερβενοχωρίων.

***

Όταν οι πισίνες είναι περισσότερες από τα δένδρα

Tο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρθηκε στα Δερβενοχώρια καθότι η φωτιά εξαπλώνονταν ραγδαία και η πυρόσβεση τουλάχιστον από αέρος θα σταματούσε στις 9. Τα αποτελέσματα είναι πάνω – κάτω γνωστά. Εκείνο που δεν πολυακούγεται είναι η μανία των απανταχού οικοπεδοφάγων (ας τους ονομάσουμε έτσι με όνομα της δεκαετίας του’ 80) να εκμεταλλευτούν το κάθε ελεύθερο τετραγωνικό της θαμνώδους έκτασης.

Οι πισίνες μοιάζουν να είναι περισσότερες από τα δέντρα, οι εκτάσεις με ξερόχορτα φέρνουν στο μυαλό τους θεσσαλικούς σιτοβολώνες την περίοδο της συγκομιδής, όσα ρέματα δεν έχουν μπαζωθεί είναι ακαθάριστα, νέες βίλες ξεφυτρώνουν η μία δίπλα στην άλλη και ειδικά εκεί στο αποκαλούμενο άνω Λαγονήσι κατασκευάζονται σε δυσπρόσιτες πλευρές επαύλεις προσεγγίσιμες μόνο από τσιμεντόδρομους που κάποτε ήταν ζώνες πυροπροστασίας και τώρα εννοείται ότι θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο πόλης. Οι πιο πολλοί κάτοικοι της περιοχής αποχώρησαν μόνοι τους όταν εστάλη σήμα εκκένωσης από το 112. Βγήκαν στην Αναβύσσου και τη Σουνίου πηγαίνοντας πέρα – δώθε με τους ανεμιστήρες, τα νερά και τις πετσέτες ανά χείρας. Κάποιοι εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της επιλογής τους να μείνουν σε τέτοιου είδους κατοικίες. Δεν εκδικείται μόνο η φύση, εκδικούνται και η βουλιμία και η ανομία κι η κακογουστιά.

* Εκείνο που επίσης πρόσεξα ήταν το συγκλονιστικό βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας με αστυνομικούς να προσπαθούν να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στην Μάνδρα.

***

Πρώτη η Γαλλία στέλνει Canadair και πυροσβέστες στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα στείλει δυο Canadair, ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο και 18 πυροσβέστες στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Όπως αναφέρει ο υπουργός σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, «μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνδρομής η γαλλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας αποφάσισε την αποστολή μίας δύναμης υποστήριξης στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές.

***

Κόλαφος το ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία

Ναι μεν η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να βρουν ένα νέο πλαίσιο εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, διότι, όπως αναφέρουν η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά στο Κυπριακό.

Πέρα από την αρχική αναφορά στο προσχέδιο στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ, προστέθηκαν μετά από τροπολογίες Κύπριων και άλλων ευρωβουλευτών και αναφορές που καταδικάζουν τις πρόσφατες θέσεις της Τουρκίας για λύσεις πέραν του συμφωνημένου πλαισίου, όπως τα δύο κράτη. Παράλληλα, καταδικάζονται οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, ενώ επικρίνεται η Άγκυρα για τις πιέσεις της απέναντι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και καλείται να σταματήσει τις προσπάθειες δημογραφικής αλλοίωσης στην Κύπρο. Τέλος η έκθεση προτρέπει την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τη διαδικασία ένταξης μιας άλλης στην ΕΕ.

***

Τα πηγαδάκια στη Βουλή και η «κατήχηση» του Ευκλείδη στο Περιστύλιο

* Μέσα (στην αίθουσα της Ολομέλειας) ψηφιζόταν η άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου προκειμένου να συνεχιστεί το ταχύτερο δυνατόν η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

* Έξω (στο Περιστύλιο), μακριά από περίεργα ώτα σχηματιζόταν το πρώτο πηγαδάκι για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα είχε συζήτηση προφανώς για την υποψηφιότητά του με τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να σκεφτείτε ότι η υπόθεση του τουρκικού προξενείου έφθασε έως το Βίλνιους στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

-Μέσα (στην αίθουσα της Ολομέλειας) η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυε μύδρους κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για όσα συνέβησαν το 2018 με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι σημειώνοντας πως υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης και της περιφέρειας.

– Έξω (στο Περιστύλιο), όταν τελείωσε η ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας συναντούσε τον Σπύρο Μπιμπίλα και άρχισαν (κατά τον ηθοποιό και βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας) μια συγκινητική συζήτηση για το πώς πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια, για πώς και οι δύο εργάζονταν από νεαρή ηλικία και γιατί άρεσαν στον Πρόεδρο της Βουλής οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που είχε δώσει ο κ. Μπιμπίλας.

*Μέσα (στην αίθουσα της Ολομέλειας) ήταν η στιγμή που η Ρένα Δούρου, εμφανώς συγκινημένη ανέφερε πως αυτή η εθνική τραγωδία είναι «πάντα χαραγμένη στη ψυχή μου» και «η οδύνη δεν παραγράφεται». Ανέφερε πως «η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος».

* Έξω (στο Περιστύλιο), αρκετή ώρα αργότερα υπήρξε το δεύτερο πηγαδάκι με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Συνάντησε τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελο και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Θεοδώρα Τζάκρη, που τον ρώτησαν πότε θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ομογενών (αυτό με τον έναν νόμο και το ένα άρθρο). Ο κ. Τασούλας τους είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα το φέρει την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου και εξήγησε ότι εκείνη την ημέρα θα είναι όλοι μαζεμένοι για τη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρία Τζάκρη όμως είχε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι θα το φέρει Δευτέρα πρωί, με καύσωνα πιθανότατα. Πάντως όταν ρώτησα του Συριζαίους εάν θα ψηφίσουν ή όχι το νομοσχέδιο δεν πήραν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Υπήρξαν όμως και άλλα πηγαδάκια, όπως του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά για το θέμα της Frontex, αλλά και την εξέλιξη της πολιτικής για τους μετανάστες. Ή το πηγαδάκι του βουλευτή και ψυχίατρου Βαρτζόπουλου με βουλευτές της ΝΔ, καθησυχάζοντάς τους ότι στις συνεδρίες (καταλάβατε τώρα εσείς) που θα έχει στο μέλλον με βουλευτές (ανεξαρτήτου κόμματος θα είναι δωρεάν (γιατί, όπως έλεγε, «οι βουλευτές δεν έχουν λεφτά») σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που πρέπει να πληρώνουν στον ψυχίατρο 80 ευρώ ανά συνεδρία.

Πάντως τα περισσότερα πηγαδάκια συγκέντρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη που εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Όλοι ήθελαν μια συζήτηση μαζί της.

Το καλύτερο όμως σας το φύλαξα για το τέλος. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κυκλοφορούσε χθες στη Βουλή κρατώντας ένα βιβλίο. Όχι όποιο- όποιο βιβλίο αλλά το βιβλίο του Γιάννη Μηλιού. Τον θυμάστε; Το στέλεχος που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας νωρίς, διαφωνώντας με βασικές πολιτικές του. Το βιβλίο έχει τίτλο: «Βενετία: Μια Συνάντηση Που Στέριωσε Απρόβλεπτα», εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». Ο συγγραφέας εξετάζει το πού αναδύθηκε ο καπιταλισμός όχι απλώς ως μια ιστοριογραφική υπόθεση εργασίας, αλλά γιατί, σύμφωνα με τον Μηλιό, προκειμένου να διερευνηθεί ο τόπος γέννησης του καπιταλισμού, πρέπει πρωτύτερα να οριστεί τι είναι το ειδικά καπιταλιστικό στον καπιταλισμό.

***

Οι πιλότοι που βοήθησαν να βλέπουμε πιο γαλανό τον ουρανό μας…

Όταν ο Πάριος τραγούδησε σε συναυλία στο Κολλέγιο Αθηνών το «Δώσε μου λιγάκι ουρανό» συγκίνησε τους πάντες. Εκεί όμως που κανείς δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του ήταν όταν είπε πως το τραγούδι αυτό είναι αφιερωμένο στους δύο αδικοχαμένους πιλότους του Φάντομ που έπεσαν εκτελώντας το καθήκον τους έξω από την Ανδραβίδα: «Βοήθησαν να βλέπουμε πιο γαλανό τον ουρανό μας» είπε ο κορυφαίος ερμηνευτής για τους δύο πιλότους μας.