Αντιμέτωποι με τις πρώτες, έστω και μικρής κλίμακας, γκάφες της νέας περιόδου διακυβέρνησης βρέθηκαν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη περί κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας (και δευτερευόντως περί ίδρυσης έφιππων τμημάτων της Αστυνομίας).
Το άδειασμα στον υπουργό μέσω διαρροών ήταν άμεσο, σε χρόνο μάλιστα κατά τον οποίο ο Πρωθυπουργός συναντιόταν στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη Τετάρτη το μεσημέρι. Ακολούθησε η κατηγορηματική διάψευση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Σκάι δήλωσε εμφατικά ότι ούτε η πανεπιστημιακή αστυνομία θα καταργηθεί ούτε έφιππη αστυνομία θα ιδρυθεί.
Σε αναζήτηση ρόλου
Κατά πληροφορίες, οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αξιολογήθηκαν, κατά μια επιεική προσέγγιση, ως εκ μέρους του παρερμηνεία των συζητήσεων, οι οποίες πράγματι έχουν ξεκινήσει, για τον ρόλο που θα έχει στο εξής η πανεπιστημιακή αστυνομία, πώς θα λειτουργεί επικουρικά και συμπληρωματικά με τις επίσημες αστυνομικές αρχές κ.λπ. Παρά ταύτα και δεδομένου ότι το επίμαχο ζήτημα ήταν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις παλινωδιών, αμφιθυμίας και ατολμίας της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης, οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν την πρώτη, περιορισμένης εμβέλειας, αλλά ουσιαστική κρίση αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης.
Και πέραν αυτού, στο παρασκήνιο άνοιξαν μια ιδιαιτέρως πρόωρη συζήτηση περί… ανασχηματισμού, υπό την έννοια ότι ένας υπουργός και μάλιστα σε νευραλγική θέση ξεκινά με μια διπλή «κίτρινη κάρτα».
Ο βασικός λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό ήταν ότι με το «καλημέρα» η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δύο κρούσματα δυσλειτουργίας και διστακτικότητας.
Το πρώτο εκδηλώθηκε παρασκηνιακώς και αφορούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, παρά το γεγονός ότι είχε διαφημιστεί ως η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Για πολλούς και διάφορους λόγους και κυρίως επειδή θεωρήθηκε ότι πολλές διατάξεις του νόμου είχαν καταρτιστεί βιαστικά και πρόχειρα, η συζήτηση και ψήφιση του λεγόμενου «Επιτελικού ΙΙ» μετατέθηκε στο μέλλον και πιθανότατα στο φθινόπωρο.
Θόλωσε το προφίλ
Σε ό,τι αφορά την αναστάτωση με αφορμή την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο λόγος για τον οποίο υπήρξε ένας κάποιος εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι η παρέμβαση Μηταράκη θόλωσε πρόωρα το μεταρρυθμιστικό προφίλ της νέας κυβέρνησης.
Οπως ανέφεραν στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, «ο βασικός στόχος είναι να επιδείξει η κυβέρνηση εμπράκτως τις μεταρρυθμιστικές της διαθέσεις στην αρχή της θητείας της».
Για αυτόν τον λόγο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ώσπου να κλείσει η Βουλή στις αρχές Αυγούστου, αποφασίστηκε να έρθουν κατά προτεραιότητα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την αναδιάρθρωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την υπό προϋποθέσεις περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα μισθολόγια των ενστόλων κ.ά.
Χρίσμα ΝΔ στους εν ενεργεία
Λίγες εβδομάδες έπειτα από τις εθνικές εκλογές και με προφανή επιδίωξη την επικράτηση και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, η ΝΔ έσπευσε την Παρασκευή να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων τους οποίους θα στηρίξει στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Αυτοί είναι: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος, Αττικής: Γιώργος Πατούλης, Βόρειου Αιγαίου: Αλκιβιάδης Στεφανής, Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης, Δυτικής Μακεδονίας: Γιώργος Κασαπίδης, Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός, Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα, Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικώστας, Νότιου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος, Πελοποννήσου: Δημήτριος Πτωχός, Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός.
Στην Περιφέρεια Κρήτης η ΝΔ θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠαΣοΚ Σταύρου Αρναουτάκη. Από τους υποψηφίους οι οποίοι ανακοινώθηκαν οι έντεκα (συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Αρναουτάκη), είναι εν ενεργεία περιφερειάρχες. Τα «νέα» πρόσωπα είναι αυτά του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο και του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο.