Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε την πολυδιαφημισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Νότης Μηταράκης στην Αθήνα έκλεβε την επικαιρότητα με τις ανακοινώσεις του για την έφιππη και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι δηλώσεις του Γιώργου Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών σκέπασαν τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις. Η νέα ομάδα κρούσης του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσε να σβήσει τις φλόγες προτού γίνουν πυρκαγιά.

Οι πρώτες «παραφωνίες»

Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει αναλάβει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και τις ανεξάρτητες αρχές, επιχείρησε να κλείσει το «μέτωπο Φλωρίδη» με τη μέθοδο στρίβειν διά του Χάμπερμας. Μετατόπισε την αντιπαράθεση στην ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής και ο υπουργός Δικαιοσύνης αφέθηκε να διατηρεί τις πάγιες θέσεις του, όπως επιμένει, μέχρι νεωτέρας.

Η κατάσβεση της φωτιάς που άναψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν πιο σύνθετη, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου άφησαν να διαρρεύσει ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ενώ αρχικά αναδείχθηκε ως πρόβλημα η έφιππη αστυνομία, η πραγματική αιτία ήταν και παρέμεινε η πανεπιστημιακή αστυνομία. Μια από τις εμβληματικές εξαγγελίες του 2019, την οποία τη μια μέρα κατάργησε ο κ. Μηταράκης και την επομένη αποκατέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τη διαχείριση του προβλήματος Μηταράκη ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Παπασταύρου, παρότι οι αρμοδιότητές του αφορούν το νομοθετικό και νομοτεχνικό έργο, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις εμβληματικές επενδύσεις. Ο Ακης Σκέρτσος, ο τρίτος υπουργός Επικρατείας, συντόνισε τη σύσκεψη με τους ακτοπλόους στο γραφείο του Γιάννη Μπρατάκου, παρόντος και του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ηταν μια εβδομάδα απρόσμενα δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία δεν βγήκε αλώβητη η κυβέρνηση, αλλά επειδή τα πρόσωπα που ανέλαβαν τους κρίσιμους ρόλους έχουν μπει σε μια λογική συλλογικής διαχείρισης των θεμάτων, εξομάλυναν γρήγορα τις εντάσεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο στην υπόλοιπη κυβέρνηση, όπου το πλήθος των προσώπων και οι φιλοδοξίες τους δεν βρίσκονται πάντα σε αντιστοιχία με τους ρόλους και τις αρμοδιότητες που ανέλαβαν. Αντιστοίχως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπάρχουν άτομα που δεν θα έλεγαν «όχι» σε μια θέση γενικού γραμματέα σε υπουργείο, καθώς για κάποιους αυτή η τετραετία είναι η τελευταία τους ευκαιρία να μπουν στην κυβέρνηση.

Το πλήθος των προσώπων και οι φιλοδοξίες τους δεν βρίσκονται πάντα σε αντιστοιχία με τους ρόλους και τις αρμοδιότητες που ανέλαβαν

Οι επιλογές του Πρωθυπουργού

Ωστόσο, μεταδίδεται ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μη χρησιμοποιηθεί κανένας εν ενεργεία βουλευτής ή υποψήφιος που δεν εκλέχθηκε στις παραπάνω θέσεις, που σχεδόν οι μισές είναι κενές έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν στα υπουργεία. Για τις διοικήσεις Οργανισμών ακόμα δεν έχουν καταλήξει πώς θα κινηθούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Αναζητούν, όμως, ένα πρόσωπο με εμπειρία και κύρος για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη «γαλάζια» ΚΟ, κάτι που στην προηγούμενη θητεία έκαναν διαδοχικά ο Γρηγόρης Δημητριάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδιάταξη αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα, η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) θα μετατραπεί σε Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό τον κ. Παπασταύρου και μάλλον θα αλλάξει τρόπο λειτουργίας, ώστε να μην παρακολουθεί μόνο τις μεγα-τάσεις, αλλά να παρέχει δεδομένα για τις μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένεται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. στο περιβάλλον. Στο Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται ότι θα μετακινηθεί η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Εύη Δραμαλιώτη.

Τα πρόσωπα και οι ρόλοι

Πέρα από το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με επικεφαλής τη Σοφία Ζαχαράκη, υπάρχουν πολλές επιμέρους αλλά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στα υπουργεία. Ο Χρήστος Δήμας, π.χ., είναι ο μοναδικός υφυπουργός (Πολιτισμού) ο οποίος έχει το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το αντικείμενό του, ο σύγχρονος πολιτισμός, είναι το ίδιο με του προκατόχου του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, όμως το περιεχόμενο είναι διαφορετικό. Η εντολή που έλαβε είναι να προχωρήσει στην ενοποίηση των ΕΚΟΜΕ, ΕΚΚ και ΟΠΙ και με την αξιοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων να συνδέσει τον πολιτισμό με την τεχνολογία, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις μιας σύγχρονης οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Μια ακόμα αλλαγή είναι η αποσαφήνιση των ρόλων που έχουν οι δύο υφυπουργοί Αμυνας, των οποίων τα καθήκοντα δεν ήταν νομικά ξεκαθαρισμένα. Σε αυτό το σχήμα ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει στην ευθύνη του την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της θητείας των στρατιωτών ώστε να αποκτούν κάποιες δεξιότητες, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό. Σύνθετο έργο έχουν αναλάβει δύο υπουργοί: Ο Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, λόγω του πλήθους των έργων που θα χρειαστεί να συντονίσει με τους κανόνες και τις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης, και ο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, λόγω της κακής εικόνας που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας στο εξωτερικό σχετικά με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Το οικονομικό επιτελείο

Στο υπερυπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, τους Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση και Θεόδωρο Σκυλακάκη. Στα κατώτερα επίπεδα της πυραμίδας ψιθυρίζεται ότι σιγοκαίνε νέες εστίες, όπως π.χ., ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, στον οποίο έχουν δοθεί μεταξύ άλλων οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής, και στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Ο κ. Θεοχάρης ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με θητεία το 2013-2014, οπότε εξωθήθηκε σε παραίτηση, και σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στο υπουργείο δεν βλέπει τον ρόλο του ως συμπληρωματικό και  μοιρασμένο με κάποιον με τον οποίο δεν έχει αρμονική προσωπική σχέση. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που εντείνει τον ανταγωνισμό.

Στο υπουργείο Ενέργειας πολλοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί η σχέση του υπουργού με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, στην οποία ανατέθηκε η αρμοδιότητα για την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, εξαιτίας των ισχυρών προσωπικοτήτων τους.

Αντίστοιχα ερωτήματα προκαλεί το δίδυμο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ειρήνης Αγαπηδάκη (αναπληρώτρια υπουργός) στο υπουργείο Υγείας, αν και προς το παρόν δεν διαπιστώνονται προβλήματα.  Πολύ αναβαθμισμένη είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην οποία έχει ανατεθεί σειρά αρμοδιοτήτων λόγω μακράς εμπειρίας αλλά και επειδή προέρχεται από το διπλωματικό σώμα και ο Πρωθυπουργός ήθελε να στείλει ένα μήνυμα θεσμικής συνέχειας στην ιεραρχία του υπουργείου. Ισως με αυτό να σχετίζεται ο νέος οργανισμός του υπουργείου, που ετοιμάζεται δυόμισι χρόνια αφότου τον άλλαξε ο Νίκος Δένδιας.

Τεστ στα… δύσκολα

Στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα πρέπει να αισθάνεται ανακουφισμένος που η αρμοδιότητα για τον αθλητισμό ανατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Οικονόμου. Οσο για το δικό του πόστο, μοιάζει σαν ο κ. Μητσοτάκης να έσπρωξε σε δύσκολα νερά δύο νέους και φιλόδοξους υπουργούς, εκείνον και τη Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει να αναμετρηθεί με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Την πιο πολιτική αρμοδιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, εν όψει και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.