Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στη νότια Ευρώπη θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μόνιμη αλλαγή στις τουριστικές συνήθειες, με περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να κάνουν τις διακοπές τους την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, προβλέπουν τουριστικοί φορείς και ειδικοί .

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην περιοχή της Μεσογείου έως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Εν τω μεταξύ, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για προορισμούς όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία.

«Προβλέπουμε ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», δήλωσε, ο Miguel Sanz, επικεφαλής του ETC.

Η έκθεση του εμπορικού οργανισμού δείχνει επίσης ότι το 7,6% των ταξιδιωτών βλέπουν πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως κύρια ανησυχία για ταξίδια μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου.

Επιστροφή του τουρισμού

Η ζήτηση για ταξίδια έχει εκτοξευθεί ξανά αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους τα χρόνια των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας και οι ταξιδιωτικές εταιρείες λένε ότι η ζέστη δεν έχει προκαλέσει πολλές ακυρώσεις -ακόμη.

Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κλείσει λιγότερες διακοπές στη χώρα τους και περισσότερες στη Μεσόγειο, συχνά πολλούς μήνες νωρίτερα, καθώς συνεχίζουν να λαχταρούν αποδράσεις στην παραλία μετά το lockdown, δήλωσε ο Sean Tipton του βρετανικού ομίλου ταξιδιωτικών πρακτόρων ABTA.

Αλλά, όπως επισημαίνει το Reuters, αυτή η ισορροπία θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι καύσωνες πρόκειται να γίνουν πιο εξαντλητικοί. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τα καιρικά φαινόμενα πιο συχνά, σοβαρά και θανατηφόρα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσουν το τρέχον ρεκόρ της Ευρώπης των 48,8 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Το Reuters υπενθυμίζει επίσης, ότι ιστορίες τουριστών που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από τις ιταλικές παραλίες ή απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα από την Ακρόπολη της Αθήνας έχουν κατακλύσει τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες.