Ο καύσωνας «Κλέων» δείχνει τα δόντια του στη χώρα, με πολλές περιοχές να καταγράφουν 40άρια. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο «έλεος» της ζέστης μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών αλλά και του κρατικού μηχανισμού.

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες βιώνουν υψηλές θερμοκρασίες, όμως ο εν λόγω καύσωνας, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, που μίλησε στο ΒΗΜΑ, αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «τέτοιας διάρκειας καύσωνα δεν έχουμε τόσο συχνά. Αυτός ο καύσωνας -θα δούμε βέβαια και μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο- θα είναι σίγουρα ένας  από τους μεγάλους που έχουμε παρατηρήσει στην χώρα την τελευταία 30ετια, όπως το 2021, το 2007 και άλλες χρονιές».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω καύσωνα εντοπίζονται τόσο στην διάρκεια όσο και στην έντασή του:

«Μιλάμε για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε από την Τετάρτη και απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία θα κρατήσει τουλάχιστον 6 με 7 μέρες. Μάλιστα, μέσα σε αυτές τις μέρες θα έχουμε ένα τριήμερο Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου με πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως σήμερα για παράδειγμα που φτάσαμε τους 42 βαθμούς στη Λάρισα. Σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40. Και θα γίνει το ίδιο και ίσως και σε πιο έντονη μορφή, και την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο».

Η επόμενη βδομάδα, βέβαια, θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες που, όμως, θα παραμείνουν σε επίπεδα καύσωνα.

«Θα γίνουν συχνότεροι και πιο ισχυροί»

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήδη έχει φανεί μια αύξηση της διάρκειας και της έντασης των καυσώνων τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, με όλο και περισσότερες περιοχές να σημειώνουν υψηλές θερμοκρασίες πολύ πιο συχνά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί η εμφάνισή τους πιο νωρίς μέσα στον χρόνο, όπως κατά τον Ιούνιο και τον Μάιο. «Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι καύσωνες θα γίνουν συχνότεροι και πιο ισχυροί τις επόμενες δεκαετίες. Οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που προκύπτει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Καύσωνας παν-μεσογειακής κάλυψης

Όμως, δεν «φλέγεται» μόνο η χώρας μας αλλά οι περισσότερες περιοχές της Μεσογείου, με τον κ. Λαγουβάρδο να κάνει λόγο για ένα καύσωνα παν-μεσογειακής κάλυψης. Όπως αναλύει: «Άλλη μια διαφοροποίηση του εν λόγω καύσωνα από τους υπόλοιπους είναι ότι έχει μια παν-μεσογειακή κάλυψη, εικόνα που θα την βλέπουμε όλο και συχνότερα στο μέλλον. Δηλαδή, πολύ θερμές αέριες μάζες να καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της νότιας Ευρώπης και όχι μόνο. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχαμε και βορειότερα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

«Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με τις δασικές πυρκαγιές»

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του copernicus θερμαίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες. «Είναι μια περιοχή που θα έχει όλο και συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στους καύσωνες. Σημασία στην προετοιμασία για την προστασία της υγείας μας αλλά και για τα οικοσυστήματα, καθώς οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις δασικές πυρκαγιές. Το είδαμε και το 2021 με ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο ακριβώς λόγω της ύπαρξης ξηρασίας πολλών ημερών και υψηλών θερμοκρασιών».

Τέτοια φαινόμενα, φυσικά αναδεικνύουν και τη σημασία που έχει σε επίπεδο ενέργειας, ένα σωστά μονωμένο σπίτι , αφού η παρατεταμένη ζέστη δοκιμάζει τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος. «Σπίτια κακώς μονωμένα προφανώς ζεσταίνονται περισσότερο, άρα χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ψυχθούν με κλιματιστικό, αυτό ανεβάζει την ενεργειακή ζήτηση το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μπλακ άουτ και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.