Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βασανίζεται από καύσωνα: σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική αλλαγή συνδυάζεται το 2023 με την επιστροφή του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό για να φέρει ένα καλοκαίρι με άγριες διαθέσεις.

Ο περασμένος μήνας ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ανακοίνωσε το Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης. Ο δε Ιούλιος έκανε ποδαρικό καταρρίπτοντας τρεις φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας το ρεκόρ της θερμότερης μέρας όλων των εποχών για τον πλανήτη. Το ρεκόρ των 16,92 βαθμών που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016 καταρρίφθηκε πρώτα τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και ξανά την επομένη.

Το αποκορύφωμα ήρθε την Πέμπτη 6 Ιουλίου, όταν η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους έφτασε το ιστορικό υψηλό των 17,23 βαθμών, σύμφωνα με δεδομένα των αμερικανικών Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης. Οπως φαίνεται, ο Ιούλιος μπορεί να αποδειχθεί ακραία ζεστός στο σύνολό του. Σύμφωνα με τον Κάστερ Χάουσταϊν του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, «είναι πιθανό ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών και ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών».

Ασυνήθιστα υψηλές οι φετινές θερμοκρασίες

Οι φετινές θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές, όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στους ωκεανούς: τον Ιούνιο καταγράφηκε στον Ανατολικό Ατλαντικό «ακραίος θαλάσσιος καύσωνας» σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Σε ορισμένες περιοχές η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού ανέβηκε 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Ακόμα και η Ανταρκτική, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μέση του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ ήδη από τον Μάιο και το κύμα ζέστης αναμένεται να ενταθεί λόγω του Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση μιας θερμής μάζας νερού στον Ανατολικό Ειρηνικό.

Και όπως προειδοποίησαν ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η επίπτωση του Ελ Νίνιο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εμφανίζεται συνήθως ένα έτος μετά την εμφάνισή του, κάτι που σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει πιο αισθητή το 2024. Με ή χωρίς Ελ Νίνιο όμως το σίγουρο είναι ένα: χωρίς δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα, η κλιματική αλλαγή θα καταρρίπτει τα ρεκόρ όλο και συχνότερα.