Επιπτώσεις στην υγεία μας έχουν οι φωτιές, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τους καπνούς. Μία πολύ χρήσιμη συμβουλή, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Βασιλακόπουλο είναι η χρήση μάσκας, που χρησιμοποιούσαμε και στον κορωνοϊό.

«Προφανώς έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία μας. Η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιβαρύνεται και άμεσα όταν υπάρχει μια πυρκαγιά εκλύονται διάφορα τοξικά σωματίδια στον αέρα τα οποία κυκλοφορούν και τα οποία βεβαίως αραιώνονται όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες, όσο μεγαλώνει η απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Λεκανοπέδιο η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη. Υπάρχουν βεβαίως επιστημονικές μετρήσεις να μας πουν πόσο επιβαρυμένες είναι» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η χρήσιμη συμβουλή

Απαραίτητη είναι, σύμφωνα με τον κ, Βασιλακόπουλο, η χρήση μάσκας. «Αφού μου δίνετε την ευκαιρία μία πολύ χρήση συμβουλή είναι να θυμηθούμε τις μάσκες που είχαμε επί κορωνοϊού. Όλοι μας έχουμε κάποια μάσκα. Είτε υφασμάτινη είτε άλλη. Βεβαίως οι περισσότερες μάσκες πρωτοφτιάχτηκαν για να προστατεύουν τους εργάτες, οι οποίοι έκαναν δουλειές που παρήγαν σωματίδια και σκόνη από την εισπνοή αυτής της σκόνης» είπε.

Και συνέχισε: «Μάλιστα αυτά που ακούγαμε για τα Κ95 και Κ99 είναι το ποσοστό των σωματιδίων τα οποία συγκρατούν οι μάσκες και δεν επιτρέπουν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Άρα 100% προστατεύουν και πρέπει άμεσα να το ξέρουμε. Όσο πιο κοντά είμαστε στη φωτιά τόσο πιο αδήρητη είναι η ανάγκη να φοράμε μάσκα. Είναι επιβεβλημένο να φορούν μάσκες όσες είναι κοντά στα μέτωπα. Και τα παιδιά. Όλοι μας».

Για όσους έχουν θέματα υγείας είπε: «Να πω κάτι ακόμα. Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και καρδιολογικά σε τέτοιες καταστάσεις καλό είναι να επικοινωνούν με τον θεράποντα καρδιολόγο ή πνευμονολόγο τους. Γιατί μπορεί να χρειάζεται να τροποποιηθεί ή να εντατικοποιηθεί η αγωγή τους».