Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει πέσει σιγή ασυρμάτου για τις διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως, το ΠαΣοΚ δεν ασχολείται, αλλά στο παρασκήνιο, και απολύτως λογικά εδώ που τα λέμε, οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν στις συζητήσεις βουλευτών και στελεχών.

Τι σκέφτονται στο ΠαΣοΚ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιον από τους υποψηφίους θεωρούν φαβορί;

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, στη Χαριλάου Τρικούπη, στοιχήματα δεν πέφτουν πολλά. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα βρουν μπροστά τους την Εφη Αχτσιόγλου για την οποία πρέπει να σας πω ότι δεν θεωρείται καθόλου εύκολος αντίπαλος. Κι αυτό επειδή το μήνυμα που πήραν ήδη από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είναι πως δεν πρόκειται να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά και επομένως δεν θα αφήσει ζωτικό χώρο στο ΠαΣοΚ.

Με άλλα λόγια, όσοι περίμεναν πως με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερωθούν δυνάμεις στον κεντροαριστερό χώρο με την Εφη μάλλον θα πέσουν έξω. Εδώ οφείλω να σας γνωστοποιήσω ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό λέει ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα στη βάση του ΠαΣοΚ αφορούσε σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Το συναίσθημα αυτό – και πάντα εφόσον επιβεβαιωθεί το «σενάριο Εφης» – αναμένεται να υποχωρήσει. Κι αν επιβεβαιωθεί;

Η εκτίμηση είναι πως θα πυκνώσουν και οι φωνές που θα ζητούν μια κάποιου είδους συνεννόηση με την Κουμουνδούρου, σημειώνει η ίδια πηγή. Να θυμίσω εδώ πως στο μέσο της εβδομάδας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, Θόδωρος Μαργαρίτης, εξέφρασε την άποψη ότι ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό υποψήφιο για τον Δήμο της Αθήνας. Δεν είναι ο μόνος που διακονεί την άποψη περί αυτοδιοικητικών συνεργασιών. Θα αλλάξει γραμμή η Χαριλάου Τρικούπη που θέλει να κατεβάσει δικούς της υποψηφίους και στις 13 περιφέρειες της χώρας; Χλωμό το βλέπω.