Είναι μια φρέσκια υποψηφιότητα με αέρα πολιτικής ανανέωσης που συνδυάζει και τεχνοκρατικό λόγο η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Γύρω της συνασπίζονται στελέχη της νεότερης γενιάς με σύγχρονες αντιλήψεις για την πολιτική και με καθάρια ιδεολογική ματιά που προσπαθεί να συνταιριάξει δυο σημεία: την Αριστερά με τις διάφορες παραλλαγές της και το προοδευτικό Κέντρο.

Η κίνηση της Εφης Αχτσιόγλου ήταν αναμενόμενη για πολλούς. Εξάλλου εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν ένα από τα πρόσωπα που θα διαδραμάτιζε ρόλο στην εποχή μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Η ώρα της ήρθε. Βγήκε μπροστά και μένει να φανεί κατά πόσο θα καταφέρει να κινητοποιήσει τα μέλη του κόμματος και κυρίως να τους πείσει να την ψηφίσουν ώστε να είναι η νέα αρχηγός.

Το κόμμα να εκφράσει τους πολλούς

Η ίδια θέλει να δώσει πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά στην ελκυστική πολιτικά για πολλούς υποψηφιότητά της. Και αυτό φάνηκε με την υπέρβαση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, καθώς ξέφυγε από τις αυστηρές νόρμες και αναφορές περί Αριστεράς ή Κέντρου με την αναφορά της πως θέλει το κόμμα, εάν εκλεγεί, να εκφράσει τους πολλούς.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της λειτούργησε ως πυροκροτητής για πολλούς και είδε να τη στηρίζουν ανοικτά ο Νάσος Ηλιόπουλος (έκανε την πρώτη δήλωση), ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόσωπα με πολύ καλή εικόνα σε μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων, αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από το ΠαΣοΚ, όπως π.χ. η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλένα Κοππά, κ.ά. Ανοικτά θέση υπέρ της πήρε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Το ζητούμενο για την ίδια είναι η αξιωματική αντιπολίτευση γρήγορα να γίνει ξανά κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία, να απευθύνεται σε πολίτες από το φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς έως τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου.

Το κρίσιμο για την ίδια είναι ότι όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σύμφωνα με συνεργάτες της, καθώς το κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ακέφαλο για μήνες. Αυτό σημαίνει πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος με εκλογή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με την παρέμβασή της στην ΚΕ, όπου και επίσημα ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου παρουσίασε την υποψηφιότητα και την πολιτική της πλατφόρμα, επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί «προβάδισμα στο περιεχόμενο». Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η χάραξη της στρατηγικής του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να ενταχθεί στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή στις πολιτικές μετατοπίσεις που συντελούνται και στις τάσεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη και διεθνώς, εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση κ.λπ.). Υπό το ίδιο φως πρέπει να γίνει και η αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς, βέβαια, αυτό να μειώνει τις ευθύνες που βαραίνουν αυτοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ευκολίας στη συζήτηση για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Προβάδισμα στο περιεχόμενο»

«Η πολιτική συζήτηση σήμερα διεξάγεται σε ένα περιβάλλον πλειοδοσίας ταυτοτήτων και πληθωρισμού προσδιορισμών (Αριστερά, Κέντρο, προοδευτικός κ.λπ.). Το κρίσιμο είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο έννοιες που συχνά περιφέρονται στον δημόσιο διάλογο ως αδειανά πουκάμισα. Πρέπει να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για τις πολιτικές» είπε.

Αρα, τι περιεχόμενο δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πολιτική του για την εργασία, για το παραγωγικό υπόδειγμα και την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για τη διαχείριση του Προσφυγικού με οδηγό το διεθνές δίκαιο και τον ανθρωπισμό, για τα κοινά αγαθά, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι για να μπορέσει το κόμμα να αντιστοιχηθεί με αυτές τις προτεραιότητες, χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεσματικός. «Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουν γίνει σημαντικό βήματα. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει αφενός να επιτύχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην κοινωνία (στα επιμελητήρια, τους συλλόγους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.), αφετέρου να γίνει μεθοδικός και αξιόπιστος. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σταθερές δομές, δέσμευση σε στόχους και συνέπεια» ανέφερε.