Είναι μέσα Ιούλη, μεσημέρι. Το τετράποδο μέλος της οικογένειας, ξαπλωμένο στη χαραμάδα της πόρτας, απ’ όπου εισέρχεται στο διαμέρισμα μια υπόνοια δροσιάς, με κοιτά με μάτια απελπισμένα. Ζεσταίνεται. Το καλοκαίρι είναι δύσκολη εποχή για τα κατοικίδια μας και η φροντίδα τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Ένας από τους δύο μεγαλύτερους «εχθρούς» που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι εμείς που έχουμε ζωάκια είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Εάν εμείς ζεσταινόμαστε μία, εκείνα ζεσταίνονται δέκα. Οπότε, οφείλουμε να παίρνουμε μέτρα ώστε να τα βοηθούμε να περνούν τις μέρες του καύσωνα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Σε αντίθεση με εμάς, τα ζωάκια δεν ιδρώνουν – κάτι που καθιστά πιο εύκολο το ανέβει η θερμοκρασία του σώματός τους άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της θερμοπληξίας, με τα υπερήλικα και καρδιοπαθή ζωάκια, καθώς και οι βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων (pug, shar pei, French bulldog, English bulldog κ.ά), οι οποίες εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια, να απειλούνται πολύ περισσότερο.

Φωτ.: Mike Van Den Bos

Συμβουλές για την αποφυγή θερμοπληξίας

Προκειμένου να αποτρέψουμε το σενάριο της θερμοπληξίας, η κ. Στέλλα Δάνα, κτηνίατρος ΜSc, Μετεκπαιδευθείς στη Χειρουργική και Αναισθησιολογία Ζώων Συντροφιάς, συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων  να είναι όσο το δυνατόν πιο «ετοιμοπόλεμοι» για το καλοκαίρι.

«Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θερμοπληξίας, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του τετράποδου φίλου μας πριν τη βόλτα. Προσπαθούμε να βγαίνουμε βόλτες νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Καθώς τα πέλματα των σκύλων είναι πολύ ευαίσθητα και ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την επαφή με το καυτό από τον ήλιο δάπεδο, φροντίζουμε να πηγαίνουμε βόλτα τα σκυλάκια μας σε μέρη που το έδαφος δεν “καίει”» επισημαίνει η κ. Δάνα.

Φωτ.: Unsplash/ Almas Salakhov

Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι σημαντικό τα κατοικίδια να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι μάλιστα κλιματίζονται. «Δεν αφήνουμε τα ζωάκια μας σε αυλές κατά τη διάρκεια της μέρας ή, τουλάχιστον, βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει πάντοτε ανοιχτή πόρτα για να μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι» συμβουλεύει η κ. Δάνα. «Και φυσικά, φροντίζουμε το κάθε ζωάκι να έχει στη διάθεσή του άφθονο και δροσερό νερό – όχι παγωμένο».

Εάν μέσα στις επόμενες ζεστές μέρες έχετε κανονίσει να ταξιδέψετε παρέα με το ζωάκι σας, η κ. Δάνα συμβουλεύει να το κάνετε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και, εάν αυτό είναι δυνατόν, να έχετε πάντα ανοιχτό το air-condition και να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Και, φυσικά, δεν αφήνουμε ποτέ, ούτε και για λίγα λεπτά ένα ζωάκι μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, τονίζει.

Φωτ.: Unsplash/ Louis Philippe

Ποια τα σημάδια θερμοπληξίας

Κάθε ζωάκι, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι ξεχωριστό. Εχει τον δικό του ξεχωριστό οργανισμό και τις ευαισθησίες του. Γι’ αυτό παρατηρούμε με προσοχή τη συμπεριφορά του, ειδικά για όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Η θερμοπληξία παρουσιάζει κάποια συμπτώματα που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ώστε, σε περίπτωση ανάγκης, να μεταφέρουμε το ζωάκι μας το συντομότερο στον κτηνίατρο.

«Το υπερβολικό λαχάνιασμα (ταχύπνοια), η ταχυκαρδία, η σιελόρροια (παραγωγή παχύρευστης σιέλου), η έντονη ανησυχία που μπορεί να ακολουθείται από λήθαργο ή αδυναμία, η έντονη ερυθρότητα της γλώσσας και των ούλων, ο έμετος ή/και η διάρροια, καθώς και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οι επιληπτικές  κρίσεις είναι σημάδια θερμοπληξίας» επισημαίνει η κ. Δάνα.

Φωτ.: Unsplash/ Daniel Plan

Άλλοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι

Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος μπορεί να είναι η θερμοπληξία, όμως δεν είναι ο μόνος που πρέπει να έχουμε κατά νου όλοι όσοι έχουμε τετράποδους συγκατοίκους. Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι τα παράσιτα, τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά. Τα συνηθέστερα εξωτερικά παράσιτα είναι οι ψύλλοι, οι κρότωνες (τσιμπούρια), τα κουνούπια και οι σκνίπες. Όλα τα παραπάνω δυστυχώς, εάν είναι μολυσμένα, μπορεί ένα μόνο τους τσίμπημα να αποβεί μοιραίο, καθώς μπορεί να μεταδώσουν στους μικρούς μας φίλους πολλές ασθένειες.

«Η ορθή αποπαρασίτωση του ζώου σας μπορεί να το προφυλάξει από τσιμπήματα και ασθένειες. Εφαρμόστε κολάρο αποπαρασίτωσης και αμπούλα ή χάπι για εξωπαράσιτα, καθώς και citronella spray κατά μήκος της ράχης του ζώου κάθε απόγευμα» συμβουλεύει η κ. Δάνα και καταλήγει λέγοντας «Τα ζωάκια είναι πλέον οικογένεια μας, είναι τα παιδιά μας για αυτό προφυλάξτε τα από κάθε δυνατό κίνδυνο ώστε να έχουν μια μεγάλη και καλή ζωή».