Σύμμαχος στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχει φέρει ο καύσωνας Κλέων είναι το κλιματιστικό, που παραμένει ανοιχτό τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει συστάσεις στους καταναλωτές για τον τρόπο που το χρησιμοποιούν, καθώς η σωστή χρήση συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης.

Τι κάνουμε

  • Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Τι αποφεύγουμε

  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
  • Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Ξεπουλούν τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες

Ο Βαγγέλης Πάνος, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού. «Καλό είναι να κάνουμε κάποια συντήρηση πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος» είπε χαρακτηριστικά. «Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός όταν βάζουμε τα κλιματιστικά να δουλεύουν. Να έχουμε ενεργειακά τζάμια και θερμοπρόσοψη» προσθέτει.

Όπως εξηγούν επαγγελματίες, είναι καλό μία φορά τον μήνα ή δύο εφόσον το κλιματιστικό δουλεύει καθημερινά για ώρες, να αφαιρείται το φίλτρο και να πλένεται.

Ο καύσωνας έβαλε φωτιά και στις παραγγελίες κλιματιστικών και ανεμιστήρων, σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι περίμεναν οι καταστηματάρχες.