Ενα ανατολίτικο παζάρι με την Αγκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο κυρίαρχος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Ενόψει της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στη σκιά του καψίματος του Κορανίου ο Ερντογάν ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για να λάβει ως αντάλλαγμα όσο περισσότερα γίνεται.

Συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη με φόντο την ηρεμία στο Αιγαίο

Σε αυτό το πλαίσιο και στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεκλογική συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο πλευρές, μέχρι στιγμής είναι θετικά και βρίσκονται σε τελείως αντίθετο κλίμα μετά από την μεγάλη περίοδο κρίσης στην οποία βρέθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ταυτόχρονα επικρατεί ηρεμία και στο Αιγαίο όπου οι παραβιάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Τι συνέβη όμως ξαφνικά και άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα; αναρωτιέται η Deutsche Welle διευκρινίζοντας ωστόστο ότι σαφώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της. Είναι ξεκάθαρο όμως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ομαλότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και με κάθε τρόπο δείχνουν πως επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, εκτιμά.

Η κακή οικονομία της Τουρκίας πιέζει τον Ερντογάν

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο  Ταγίπ Ερντογάν καλείται τώρα, μετά τις εκλογές, να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει την Τουρκία και οφείλει και πάλι  να βρει τα πατήματά του με τη Δύση. Η ορθολογική οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας απαιτεί και καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως και με τη Δύση.

Ήδη διαφαίνοντα τα πρώτα βήματα με την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, αναφέρει η Deutsche Welle.  Έτσι και η Άγκυρα με την Αθήνα θα επιχειρήσουν μία επαναπροσέγγιση.

Ολα έτοιμα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλινιους

Στην συνάντηση θα είναι παρόντες και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Από πλευράς της Τουρκίας θα συμμετέχει ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου.

Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να παραβρίσκεται και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτή η συνάντηση θα είναι μία αρχή και θα ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ίσως ένα από τα πρώτα βήματα να είναι η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορεί ένας απώτερος στόχος να είναι ένα συνυποσχετικό για να μεταφερθούν τα θέματα θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη. Όμως να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές φτάσαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε. Έτσι ακόμη και η απαρχή μιας περιόδου καλού κλίματος θα μπορούσε να βοηθήσει σε περαιτέρω εξελίξεις.