Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα (10/7) στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κοντά, τόνισε, μετά από μια συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Πολύ κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ όπως όλα δείχνουν βρίσκεται η Σουηδία με Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα να δίνεται το «πράσινο φως» και από την Τουρκία. «Η Σουηδία εξακολουθεί να ελπίζει στην έγκριση της Τουρκίας, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στην Άγκυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας  Τόμπιας Μπίλστρομ , μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Απόφαση της Τουρκίας»

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg holds a press conference at the Alliance’s headquarters in Brussels, Belgium July 6, 2023. REUTERS/Yves Herman

Η Σουηδία εξακολουθεί να ελπίζει να λάβει το νεύμα της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, αλλά είπε ότι η απόφαση εναπόκειται στην Άγκυρα, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ την Πέμπτη μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ελπίζουμε και αναζητούμε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Θα ήθελα να το υπογραμμίσω όμως αυτή είναι μια τουρκική απόφαση στο τέλος της ημέρας», είπε ο Σουηδός ΥΠΕΞ  σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον Στόλτενμπεργκ σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να αποδεχθεί έγκαιρα την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα.