Η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από τις «πιέσεις» και θα αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν αυτή αποτελεί «βάρος» για την Ατλαντική συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Τουρκία απορρίπτει την προσφυγή σε πιέσεις. Ενεργούμε με βάση τις αρχές μας», υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν και κάλεσε τη Σουηδία να «κάνει αυτά που πρέπει» για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ.

«Το ζήτημα αν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί βάρος ή πλεονέκτημα σε όρους στρατηγικής και ασφάλειας αποτελεί όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης», πρόσθεσε ο υπουργός σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, μία εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Μέχρι τότε, μια σύνοδος ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία προβλέπεται να διεξαχθεί μεθαύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και των συμβούλων για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η Άγκυρα, η οποία εμποδίζει από το Μάιο του 2022 την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επέκρινε τη χώρα αυτή την περασμένη εβδομάδα μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη – μια πράξη που «καταδικάσθηκε κατηγορηματικά» και χαρακτηρίσθηκε «ισλαμοφοβική» από τη σουηδική κυβέρνηση.