Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές.

«Για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η θέση μας είναι σταθερή για διευθέτηση στο δικαστήριο της Χάγης με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», υπογραμμίζοντας ότι μία χώρα με εθνική αυτοπεποιθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας κάθε συγκυρία.

Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για ΕΑΒ

«Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας, αναφέροντας ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Για το μεταναστευτικό

Ως προς την μεταναστευτική πολιτική , ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας».

«Η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Αυτές οι πέντε Ελλάδες συγκροτούν την Ελλάδα που θέλουμε. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλάζει δραματικά στις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Τεράστιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την πατρίδα μας. Να συστήσω μια συμβουλευτική επιτροπή προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.