Η ατζέντα της ημέρας: Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών – Οι μπλε φάκελοι – Το οικονομικό κλίμα μετά τις εκλογές

Σήμερα, η αγωνία για χιλιάδες μαθητές φτάνει στο τέλος της καθώς ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελληνίων εξετάσεων. Στο μεταξύ, η νέα κυβέρνηση θέτει σε τροχιά το σχέδιο της για την επόμενη τετραετία.

1

Σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

  • Πότε θα ανακοινωθούν; Μετά τις 13:00, θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματά τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 οι μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
  • Πώς μπορούν να τις αναζητήσουν; Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους στο results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες. Ακόμα, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.
  • Πού θα κυμανθούν οι βάσεις; Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις μεγάλες βαθμολογίες, όμως σήμερα με την ανακοίνωση των βαθμών θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα. Ωστόσο, αναμένεται οι βάσεις να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα με κάποιες αυξομειώσεις στις περιζήτητες σχολές.
2

Το υπουργικό και το πρώτο νομοσχέδιο της νέα κυβέρνησης

  • Οι βασικές γραμμές της τετραετίας: Χθες, έλαβε χώρα το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά το οποίο αποσαφηνίστηκαν οι βασικές γραμμές πορείας που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.
  • Οι μπλε φάκελοι: Οι υπουργοί παρέλαβαν τους καθιερωμένους μπλε φακέλους με τους στόχους και τις προτεραιότητες σε τρία επίπεδα. Στους φακέλους περιλαμβάνονται οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027. Συνολικά περιέχουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα ταμείου ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις.
  • Η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη σε Υπουργείο: Νωρίς το απόγευμα, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Από εκεί, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «πριν από τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου στο οποίo θα αποτυπώνονται νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πόλεμος στην Ουκρανία, ημέρα 491

4

Το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά τις εκλογές

  • Νέα αύξηση επιτοκίων: Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χθες ότι είναι σχεδόν βέβαιη μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης για τον Σεπτέμβριο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα υπάρξουν εν τω μεταξύ.
  • Πότε θα σταματήσει; Η συζήτηση για το πότε η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση στις πρωτοφανείς αυξήσεις επιτοκίων έχει ενταθεί μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ορισμένα μέλη έχουν διαμηνύσει ότι μία καλή περίοδος για την αξιολόγηση της κατάστασης θα ήταν μετά την αύξηση του Ιουλίου, αν και άλλοι – που έχουν στραμμένο το βλέμμα στον άκαμπτο δομικό πληθωρισμό – δηλώνουν ότι πιθανόν να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη το φθινόπωρο.
  • Τι γίνεται με την επενδυτική βαθμίδα; Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας από το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από 3 οίκους. Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.
5

Η νόσος που επιταχύνει τη γήρανση

  • Ποια τα νέα στοιχεία; Σε νέα διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στα παιδιά, όπως και στους ενηλίκους, η βιολογική γήρανση φαίνεται να αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία και η παχυσαρκία αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης της βιολογικής γήρανσης».
  • Ανησυχητικά ευρήματα: Το γεγονός ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στα Ελληνόπουλα αυξάνονται σε γραμμική σχέση με την ηλικία τους αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς η παχυσαρκία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό και συνδέεται με προδιάθεση των παιδιών να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικοι με το πλήθος προβλημάτων υγείας που συνεπάγεται αυτό, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
  • Πολυπαραγοντική αιτιολογία: Κατά την ερευνήτρια δρ Βαφειάδη «Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και τον δικό της σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζει η ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και η έκθεση των παιδιών ήδη από την εμβρυϊκή ζωή τους σε χημικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr