Στο Κίεβο για επίσημη επίσκεψη βρίσκονται σήμερα οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στο στόχο της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενόψει των συνόδων κορυφής αυτών των δύο οργανισμών.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την τακτική σύνοδο κορυφής τους αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ενώ το ΝΑΤΟ διεξάγει σε δύο εβδομάδες την ετήσια σύνοδό του στο Βίλνιους. Ο Ζελένσκι ασκεί πίεση ώστε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ να περιλάβει μια «πολιτική πρόσκληση» για την ένταξη της Ουκρανίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Οι πρόεδροι θα συζητήσουν «την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ», τις διαπραγμαστεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του λιθουανού προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα.

Απο το γραφείο του πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα ανακοινώθηκε: «Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι αφορούν … την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο, περιλαμβανομένης της απειλής μιας ρωσικής επίθεσης πίσω από το Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας της Ζαπορίζια».

«Θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο».