Ένα ερώτημα πλανάται τούτες τις ώρες σε όλον τον κόσμο και κυρίως στις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο: Πότε θα σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς σε αυτήν την θάλασσα; Πότε αλήθεια θα ξαναγίνει η Μεσόγειος η ομορφότερη θάλασσα του κόσμου και όχι θάλασσα νεκροταφείο για μετανάστες;

Συγκλονίζει όλο τον πλανήτη η τραγωδία με τους δύστυχους μετανάστες ανοικτά της Πύλου. Και σχεδόν μετά από κάθε τραγωδία αναζητούνται οι ευθύνες. Ή επιρρίπτονται ευθύνες. Οι συνήθως ύποπτοι σε τέτοιες τραγωδίες είναι οι διακινητές και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτούς. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη αφρικανικών χωρών θεωρούνται από μερικούς ύποπτοι.

Ωστόσο οι διακινητές ξεφυτρώνουν ανάλγητοι σαν μανιτάρια σε όλη την Μεσόγειο και κυρίως στη Βόρειο Αφρική. Κάθε φορά αναζητούνται οι διακινητές, συνήθως ανάμεσα σε αυτούς που έχουν διασωθεί. Διότι ο διακινητής μπορεί να ταξιδεύει με τους άμοιρους μετανάστες γνωρίζει όμως όταν πλησιάζει ο κίνδυνος πως να σωθεί.

Είναι εύκολος ο δρόμος να πούμε πως φταίνε για τους χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο οι «διακινητές», αυτοί που θησαυρίζουν από την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων και μετά τους φορτώνουν σε πλωτά φέρετρα. Όντως φταίνε. Αλλά φταίνε μόνον αυτοί; Διακινητές υπήρχαν και θα υπάρχουν γιατί η Ευρώπη δεν θέλει να υποδεχτεί μετανάστες

Τώρα άρχισαν οι ανακρίσεις. Ως ύποπτοι ανακρίνονται οκτώ από τους διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο και σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσά τους είναι και ο καπετάνιος του πλοίου. Μπορούν άραγε οι ανακρίσεις να σταματήσουν αυτές τις τραγωδίες; Τουλάχιστον να μην επαναληφθούν. Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι θάλασσα θανάτου

***

Θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια

Θα σας μεταφέρω τα λόγια της Κατερίνας Τσατά νοσηλεύτριας του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού, όπως τα κατέγραψε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που περιγράφει με πόνο πως πέρασε η πρώτη νύχτα των 104 διασωθέντων μεταναστών: « η νύχτα κύλησε ομαλά ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους» Και το τραγικότερο ήδη καταφθάνουν στην Καλαμάτα συγγενείς αγνοούμενων αναζητώντας με φωτογραφίες τους δικούς τους ανθρώπους. .

(POOL/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/EUROKINISSI)

***

Οι θερμικές κάμερες στον Έβρο και οι δύο πρώην υπουργοί

Όταν αποφασίζεις να στείλεις τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον πρώην υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και έναν βουλευτή σου (ειδικευμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) τον Δημήτρη Καιρίδη στον Έβρο και μάλιστα στον βόρειο Έβρο σίγουρα κάτι θέλεις να δείξεις, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Θέλεις πρωτίστως να δείξεις ότι κάποιοι ψήφοι που πήγαν δεξιότερα της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στην γαλάζια οικογένεια, αλλά κυρίως θέλεις να τεστάρεις εάν τα συστήματα του φράκτη του Έβρου λειτουργούν άψογα. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η ΝΔ έστειλε τους παραπάνω τρεις στον φράκτη, την ίδια ημέρα που σημειωνόταν η τραγωδία ανοικτά της Πύλου και που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε φραστική επίθεση από νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή φωτογραφήθηκε με τον φράκτη του Έβρου.

Οι τρεις λοιπόν πήγαν πρώτα εκεί όπου κτυπά η καρδιά του φράκτη, δηλαδή στο σύστημα ελέγχου και παρατήρησης των συνόρων που βρίσκεται στις Φέρρες. Εκεί λοιπόν κοίταξαν μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα κάπου 15 χιλιόμετρα εντός της Τουρκίας για να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών, ούτε κινήσεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Είδαν πεντακάθαρα με τη βοήθεια των θερμικών καμερών και των drones, τι ακριβώς συμβαίνει σε βάθος 15 χιλιομέτρων μέσα στην Τουρκία για να διαπιστώσουν πόσο ασφαλή είναι τα σύνορά μας.

***

Γιατί δεν έγινε ακόμα διάβημα για τη δράση του τουρκικού προξενείου

Τη στιγμή που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ( τις οποίες πιστοποίησε και η ΕΥΠ) για την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα και να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας ή ακόμα, στην ύστατη περίπτωση να απελάσει κάποιον Τούρκο διπλωμάτη από το προξενείο, όπως έχει δικαίωμα εκ του διεθνούς δικαίου, να το κάνει; Η απάντηση που μου δόθηκε είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό προξενείο αναμειγνύεται με τρόπο προκλητικό στις βουλευτικές εκλογές (μου μίλησαν για την περίπτωση των εκλογών του 2000) και ότι ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον (διάβαζε μετά τις εκλογές) είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και διαβήματα.

Ωστόσο οι πληροφορίες για τη δράση του προξενείου της Κομοτηνής είναι συνεχείς. Για παράδειγμα υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι το τουρκικό προξενείο παίζει επιπλέον και ένα ρόλο εργοδότη στην περιοχή, αφού θεωρείται «προϊστάμενος» σε τουλάχιστον 5.000 πολιτών (και ψευδομουφτήδων). Μάλιστα λένε πως υπάρχει ένα κονδύλι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ που έρχεται κατευθείαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να πληρωθούν οι « 5.000 εργαζόμενοι» του τουρκικού προξενείου.

***

Τα τουρκικά ΜΜΕ για τη Θράκη

Με το ζήτημα της Θράκης έχουν αρχίσει να ασχολούνται – όπως ήταν αναμενόμενο και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ακσάμ, Σοζτζού, Χουριέτ, Τουρκιγιέ, είναι μερικές μόνο από τις εφημερίδες που αναφέρονται με αιχμή τις δηλώσεις της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη σε «απειλές» προς την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.

***

Το Σάββατο μπορείς; Όχι, όχι.

Όλη αυτή η ιστορία με το debate γιατί άραγε μου θυμίζει τον Γιάννη Μηλιώκα και την Γλυκερία με το τραγούδι τους «Κάπου θα συναντηθούμε»; «Το Σάββατο μπορείς; Όχι, όχι. Την Κυριακή μπορείς; Όχι, όχι» Κάπως έτσι εξελίχθηκε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τον καθορισμό ημερομηνίας για το (πολυπόθητο) dabate. Αφού συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναβληθεί λόγω του τριήμερου πένθους, διαφώνησαν όμως εάν θα ξαναγίνει και πότε Η ΝΔ πρότεινε η τηλεμαχία να διεξαχθεί το Σάββατο, καθώς είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή διακαναλική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκης, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ζητούσαν να γίνει την Κυριακή, ενώ κατηγορούν τη ΝΔ για το αδιέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, λέει πως τη διακαναλική συνέντευξη μπορούσε να τη κάνει άλλη μέρα ωστόσο προτιμά ο κ. Μητσοτάκης το μονόλογο από το δημόσιο διάλογο. Όλοι ωστόσο συμφώνησαν ότι είναι πολύ δύσκολο από Δευτέρα και μετά να γίνει τηλεμαχία δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

***

Τελικά σε ποιο νησί θα πρωτοπάει ο Ομπάμα;

Αρχίζουν και πυκνώνουν οι πληροφορίες για τον Ομπάμα στην Ελλάδα. Όπου υπάρχει Ελληνοαμερικανός γνωστός ή φίλος του Ομπάμα σε νησί, θέλουν τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ στο νησί του. Πρώτα οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα θα βρεθεί στο Καστελλόριζο που ο δισεκατομμυριούχος Ανδρέας Λιβέρης παντρεύει τον γιο του, Αντώνη με την Αμέλια ΜακΚίνον . Τώρα οι πληροφορίες θέλουν τους Ομπάμα στην Αντίπαρο όπου θα τους φιλοξενήσει ο Τομ Χάνκς. Άλλωστε τ τα ζεύγη Χανκς και Ομπάμα δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνουν μαζί διακοπές καθώς συνδέονται με στενή φιλία. Είχαν ξανακάνει, στο παρελθόν διακοπές στη Γαλλική Πολυνησία μαζί Μπρους Σπρίνγκστιν και την Όπρα. Το βέβαιον είναι ότι θα παραστεί στο SNF Nostos Conference 2023, όπου και θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.