Συνέχεια για τρίτη ημέρα, στις έρευνες διάσωσης και ανεύρεσης σήμερα Παρασκευή (16/6) από το Λιμενικό, στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου, όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο. Επίσημα μέχρι στιγμής 78 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι ελπίδες «σβήνουν» για τυχόν επιζώντες όσο περνούν οι ώρες. Οι αγνοούμενοι από την τραγωδία φτάνουν τους 568 σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με μαρτυρίες, πάνω στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 700 άτομα, με περισσότερα από 300 να βρίσκονται εγκλωβισμένα στα αμπάρια. Το μοιραίο ταξίδι των μεταναστών ξεκίνησε σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από την Αίγυπτο και όχι από την Λιβύη όπως είχε αρχικά ειπωθεί και είχε ως προορισμό την Ιταλία. Οι φωτογραφίες λίγο πριν από τη βύθιση του πλοίου μαρτυρούν ότι  εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τσουβάλια, χωρίς σωσίβια και σωστικά μέσα. Γυναίκες και παιδιά που ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια.

Σήμερα Παρασκευή το πρωί πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου στη δομή της Μαλακάσας. Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 160%

Το  αλιευτικό σκάφος  περίπου 35 περίπου μέτρων, αναμένεται να δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. Όπως έγινε γνωστό το πλήρωμα του πλοίο δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή. Αντίθετη εικόνα δίνει ηχητικό ντουκομέντο με ακτιβίστρια η οποία λέει πως οι πρόσφυγες το μόνο που ζητούσαν ήταν να σωθούν, οπουδήποτε και από οποιαδήποτε ακτοφυλακή.

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.

Την ίδια ώρα εννέα άτομα είναι στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, τα οποία θεωρούνται ότι είναι οι διακινητές. Οι ύποπτοι κρατουύνται και θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα Καλαμάτας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Εικάζεται ότι ανάμεσά τους είναι και ο κυβερνήτης του πλοίου, αλλά κάποιοι αναφέρουν πως ο καπετάνιος είτε έχει φύγει από το πλοίο είτε είναι ανάμεσα στους νεκρούς – σενάριο λιγότερο εφικτό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μεταναστευτικό έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα έξαρση, με τις ροές από την Αφρική και την Μεσόγειο να έχουν αυξηθεί κατά 160%.

Στο νεκροτομείο Αθηνών οι 78 σοροί του ναυαγίου

Το MEGA βρέθηκε στο νεκροταφείο του Σχιστού όπου σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους είναι οι σοροί των νεκρών του ναυαγίου. Από τις 08:00 το πρωί θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, που θα γίνει η νεκροτομή και να διαπιστωθούν τα ακριβή άιτια θανάτου των μεταναστών.

Σύμφωνα με την διαδικασία, έχουν φωτογραφηθεί οι σοροί, έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα καθώς και δείγμα DNA. Αυτά τα στοιχεία θα σταλούν στις πρεσβείες τους – οι περισσότεροι είναι από Πακιστάν, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν και Αίγυπτο – προκειμένου με βάση τα στιχεία τους να μπορέσει να γίνει ταυτοποίηση μέσω των συγγενών τους. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός που έχει δοθεί σε κάθε έναν νεκρό και με βάση αυτόν, πηγαίνει στην ιατροδικαστική υπηρεσία, βγαίνει η έκθεση και καταγράφεται η αιτία θανάτου.

Παγώνει το αίμα το ηχητικό ντοκουμέντο

Η έκταση της φρίκης φαίνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο του MEGA από συνομιλία ακτιβίστριας με έναν από τους επιβάτες. Είναι η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι που προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους επιβάτες.

Γύρω στις 01.25 – 01.52 τα ξημερώματα της Τετάρτης ο επιβάτης επικοινώνησε με την ακτιβίστρια και της ζήτησε βοήθεια, εκφράζοντας τον φόβο του ότι θα βουλιάξουν.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

Σε άλλη επικοινωνία αναφέρεται:

Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.

Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;

Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.

Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.

Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

«Κάθονταν με λυγισμένα γόνατα ο ένας δίπλα στον άλλο»

Η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ναυάγιο και για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών.

«Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του Dr. Αντώνιου Αυγερινού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ήδη από χθες βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου, επικοινώνησαν με τους δικούς τους. Ταυτόχρονα αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο νοσοκομείο Καλαμάτα όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους», είπε αρχικά.

«Ταυτόχρονα υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών που εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν και συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440. Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη», συμπλήρωσε η κ. Τσατά.

Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια, «Η κύρια επικοινωνία μας με τους ανθρώπους αφορά στην υγεία τους. βέβαια μας τόνισαν κάποια στοιχεία για την υγεία τους, πολλοί ήταν με υποθερμία. Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα, και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμόνταν».