Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο κατηγορούνται οι εννέα συλληφθέντες που φέρονται ως οι διακινητές των εκατοντάδων μεταναστών που στοιβάχτηκαν στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Οι οκτώ από τους  κατηγορούμενους οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, ο ένατος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Μετά την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήρα προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα και κρατούνται.

Όλοι τους είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Εν τω μεταξύ παρότι οι ελπίδες για την ανεύρευση επιζώντων έχουν σβήσει, και σήμερα  συνεχίζονται  οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με τραγικό απολογισμό  78 νεκρούς και 104 διασωθέντες.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Οι διασωθέντες μεταφέρονται σήμερα στη δομή μεταναστών στην Μαλακάσα ενώ οι σοροί στο νεκροτομείο Αθηνών.

Ανάμεσα στους διασωθέντες  και κάποιοι ανήλικοι που αρχικά θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.