Πέντε πρέσβεις, ΗΠΑ, Βουλγαρίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας (επιτετραμμένη) και Ουκρανίας βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Για ποιο λόγο άραγε; Επισήμως για να επισκεφθούν το λιμάνι. Ανεπισήμως και σύμφωνα με πληροφορίες για να ενημερωθούν για τον «κάθετο διάδρομο». Τον διάδρομο δηλαδή που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ουκρανία, παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια. Πρόκειται για έναν διάδρομο εξαιρετικά σημαντικό, τώρα με τις εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο. Ήταν και ένα πλοίο στο λιμάνι, μισθωμένο από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις που ξεφόρτωνε πολεμικό υλικό. Τους πρέσβεις ενημέρωσαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει και ένα αμερικανικό, από αυτά που έρχονται συνήθως, τα θηριώδη, που φορτώνουν ή ξεφορτώνουν άρματα μάχης και ελικόπτερα.

(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Δεν ήταν καθόλου τυπική η επίσκεψη. Ήθελαν να μάθουν τα πάντα ακόμα και για το θέμα του LNG. Στο λιμάνι όμως κάθισαν περισσότερο. Συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των υποδομών, των διαδρομών και δικτύων που συνδέουν την Ελλάδα, με τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης τους έκανε το τραπέζι, σε μια ταβέρνα στον Αι Γιώργη. Αυτή τη φορά συναντήθηκε με όλους για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, όπως την προηγούμενη φορά. Έτσι συναντήθηκε: Με περιφερειάρχη, με δήμαρχο ακόμα και με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Είπαν ότι θα ξαναέρθουν, ότι ο «κάθετος διάδρομος» θα πρέπει να προχωρήσει κάτι που θα βοηθήσει σε αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης γίνεται μέρα με την μέρα σταθμός ξένων πρεσβειών. Τις προάλλες το επισκέφθηκε και ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, δηλώνοντας (με διπλωματικό τρόπο) ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την κομψότητα της πόλης. Κατά την επίσκεψη του συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Οι βρετανοί έχουν δημιουργήσει σταθμό στην περιοχή, το ίδιο και οι Ιταλοί και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

***
Αποτέλεσμα ακόμα δεν είδαμε και ετοιμάζουν κυβέρνηση

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές (ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ακόμα οι κάλπες είναι άδειες και ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα) και επειδή ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργεία, έψαξα, ρώτησα και έμαθα τι ακριβώς συμβαίνει: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ασχολήθηκε ακόμα μα την ονοματολογία, αλλά ασχολήθηκε και μάλιστα επισταμένως με τα υπουργεία. Δηλαδή ποια υπουργεία ενδέχεται να συγχωνευθούν, ποια νέα θα δημιουργηθούν και πώς θα γίνει η κατανομή των αρμοδιοτήτων. Δύσκολη δουλειά, θα πείτε η οποία χρειάζεται από τώρα προετοιμασία, ώστε εάν δοθεί η λαϊκή εντολή προς τη ΝΔ να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να υπάρξει συνέχεια του επιτελικού κράτους.

***
Άμυνας το πιο περιζήτητη υπουργείο

Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι όντως υπάρχει ένα είδος ονοματολογία, αλλά όχι από τον Πρόεδρο της ΝΔ, παρά μόνον από τα στελέχη του κόμματος: Για παράδειγμα ακούστηκαν ονόματα για το υπουργείο Άμυνας, κάπου πέντε, ανάμεσα στα οποία και μίας γυναίκας και τριών πρώην υπουργών. Εις εκ των ενδιαφερόμενων υπουργών ζήτησε, όπως λένε οι πληροφορίες, να μείνει στο υπουργείο Άμυνας για ένα ακόμα χρόνο, έως τον πρώτο ανασχηματισμό. Υπενθυμίζω ότι από την μεταπολίτευση και μετά ουδείς υπουργός Άμυνας έκανε δεύτερη θητεία στο ίδιο υπουργείο.

***
Ποια ατάκα δεν αρέσει στον Μητσοτάκη

Ακούγεται κάθε φορά σε προεκλογικές περιόδους. Ίσως να είναι η ατάκα (ή το σύνθημα, εάν προτιμάτε) που αρέσει σε κάθε πολιτικό αρχηγό. Όχι όμως στον κ. Μητσοτάκη. Όταν ακούει το σύνθημα «είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός», δεν του αρέσει. Το άκουσε μια φορά, το άκουσε δυο στην περιοδεία του στη Νέα Ιωνία. Έως ότου άρπαξε το μικρόφωνο και τους είπε: «Δεν είμαι τώρα Πρωθυπουργός και για να είμαι ξανά Πρωθυπουργός, να πάτε όλοι να ψηφίσετε την Κυριακή 25 Ιουνίου». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Κοιτάμε ψηλά, αλλά με πόδια στο έδαφος».

***
Ποιος γέρασε τον Τσίπρα

Στον Λαγκαδά και συγκεκριμένα στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης που βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ένα αναπάντεχο δώρο από έναν ηλικιωμένο κάτοικο. Επρόκειτο για μία φωτογραφία που απεικόνιζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιότερη επίσκεψή του στην περιοχή, συγκεκριμένα πριν από περίπου 15 χρόνια. Ο ηλικιωμένος είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σε πάω 18 χρόνια πίσω» και του έδειξε την φωτογραφία κορνιζαρισμένη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Δεν μπορεί να είναι 18 χρόνια. Πρέπει να ‘ναι 15». Και του είπε αμέσως μετά την επική ατάκα: «Με γεράσανε. Κοίτα πως ήμουν εδώ, παιδάκι ήμουνα».

***
Χάσαμε τον Χουλουσί… stop

Ίσως ο σκληρός Χουλουσί Ακάρ να μην περίμενε καρατόμηση από τον Ερντογάν. Του ήταν τόσο πιστός που ακόμα και ως διάδοχός του λεγόταν πως προαλειφόταν. Η αλήθεια είναι ότι ο Ακάρ είχε μια εμμονή με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και με το Καστελόριζο, που μπορούσε όπως διαλαλούσε να πάει εκεί κολυμπώντας. Επί υπουργίας του σημειώθηκαν οι περισσότερες προκλήσεις, η κρίση του Oruc Reis, οι χιλιάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι εμπλοκές (που τις λένε και εικονικές αερομαχίες), αυτός ο πύραυλος Tayfun που μπορούσε να εκτοξευθεί και στην Αθήνα, τα δεκάδες UAV που μας έστελνε νύχτα μέρα για να δοκιμάσει τα νεύρα και την αντίδρασή μας. Έπαιρνε, έλεγε απευθείας εντολές από τον Ερντογάν. Ήταν η φωνή του όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν μπορούσε να κάνει τόσο εμπρηστικές δηλώσεις. Χάσαμε τώρα τον Ακάρ, τον κατάπιε ο νέος σχηματισμός κυβέρνησης. Κι ας έλεγε κάθε λίγο και λιγάκι ότι θέλει τον δίαυλο διαλόγου ανοικτό και ας έστελνε μηνύματα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ακόμα και τώρα έστειλε συλληπτήριο μήνυμα για τον θάνατο του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

***
Γιατί ο Γκιουτλέρ μένει συνήθως σιωπηλός

Ο νέος υπουργός Άμυνας, πιστότερος από τον Ακάρ στον Ερντογάν, Γιασάρ Γκιουλέρ δεν στέλνει μηνύματα ή sms στους Έλληνες. Ωστόσο ήρθε στην χώρα μας, τον φιλοξενήσαμε, τότε στη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ, του κάναμε και ένα τουρ στην Ακρόπολη, είδε την Αθήνα από ψηλά που ήθελε να την βομβαρδίσει, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά και το ελληνικό Πεντάγωνο, έγινε δεκτός και από τον τότε υπουργό Άμυνας, αλλά δεν πολυμιλούσε. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή δεν γνώριζε λέξη αγγλικά.

Παρά την ηλικία του δεν είναι και τόσο άκακος. Άλλωστε μόνον άκακους δεν διαλέγει ο Ερντογάν: Ιδού μερικά χαρακτηριστικά από το βιογραφικό του που άρχισαν να μελετούν οι δικοί μας επιτελείς: Στη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 κρατήθηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Στη συνέχεια ανέλαβε τη Διοίκηση της Χωροφυλακής μεταξύ 2016 και 2017.Εκτός από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η θητεία του σημαδεύτηκε από δύο ακόμη γεγονότα:

α) Ο βομβαρδισμός και η δολοφονία από τουρκικά μαχητικά 34 πολιτών στο Ουλούντερε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με το Ιράκ, το 2011, όταν ο αντιστράτηγος τότε Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου και

β) η διαρροή στο Διαδίκτυο το 2014 της συνομιλίας που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υφυπουργό Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.

***
Η αποπομπή Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια

Σύμφωνα με τα ψηφοδέλτια που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιούνιου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει στα ψηφοδέλτιά του την κατάταξη των υποψηφίων βουλευτών όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Να σημειωθεί πως από τα ψηφοδέλτια της Β1 Αθηνών λείπει το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε άλλωστε είχε αποσυρθεί τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 21η Μαΐου μετά τη δήλωσή του για τις ασφαλιστικές εισφορές που προκάλεσε μπαράζ πολιτικών αντιδράσεων. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, στην Α’ Πειραιώς και στο Ρέθυμνο.

***
Ο Κασιδιάρης ο… Σπαρτιάτης και ο… Τράμπ

Μπορεί ο έγκλειστος (καταδικασθείς για εγκληματικές ενέργειες) στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, να ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με το (μόρφωμα) Συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων «Eλληνες» αλλά οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι έχει ετοιμάσει και άλλα σχέδια. Σχέδια, που εάν επαληθευτούν έχουν σκοπό την ύπαρξη ψηφοδελτίου που θα ξεπεράσει τα εμπόδια των τροπολογιών και των υπομνημάτων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ένα από τα σχέδια αυτά είναι, όπως ακούγεται το νεοεμφανισθέν κόμμα «Σπαρτιάτες».  Στους «Σπαρτιάτες» λοιπόν, οι πληροφορίες λένε ότι ο Κασιδιάρης έχει τοποθετήσει σαν υποψήφιους, στελέχη των «Ελλήνων» που «απέκρυψε» από τους συνδυασμούς που κατέθεσε στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου τον Μάιο. Όμως, εκτός από αυτό το σχέδιο, ίσως, πίσω από το επίσης καινούργιο κόμμα «Ελληνες Ρεπουμπλικάνοι – Τραμπ» , να βρίσκονται (όπως ελέγχεται) πολιτικοί φίλοι του Κασιδιάρη.

Παρουσιάζοντας λοιπόν αυτός τον Συνδυασμό ανεξάρτητων, ίσως θεωρεί ότι έτσι μπορεί να «παραπλανήσει» τον Άρειο Πάγο και να περάσουν οι φίλοι στα άλλα αυτά 2 κόμματα που προαναφέραμε. Δύσκολο σενάριο αλλά θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε από τις φυλακές Δομοκού να κάνει διαγγέλματα, προσπαθώντας να εξηγήσει στους οπαδούς του, από την μία το γιατί επέλεξε άλλη μια φορά να κοπεί η πολιτική του πρόταση και από την άλλη να τους προτρέπει να ψηφίσουν τον «Τραμπ» ή τον Λεβέντικο «Σπαρτιάτη».  Ακροδεξιός τραγέλαφος … Το θέμα είναι εάν όλα αυτά περάσουν από τον Άρειο Πάγο;