Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται ότι μειώνεται τα τελευταία χρόνια η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτική κυρίως μετά το 2000. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications» έδειξε ότι ακόμη και αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν δραστικά, η Αρκτική θα είναι ελεύθερη πάγου τον Σεπτέμβριο του 2030, μια δεκαετία νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η έρευνα δείχνει ότι το 90% του λιωσίματος είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες. Ο αντίκτυπος της δραστηριότητας του ανθρώπου στην Αρκτική, κυρίως την περίοδο 1990-2006 είναι μεγάλος, καταδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός και προσαρμογή αυτού του σεναρίου στο εγγύς μέλλον.

Κλιματική κρίση

Από το 1979, που ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές, οι καλοκαιρινοί πάγοι της Αρκτικής συρρικνώνονται κατά 13% ανά δεκαετία, σε ένα από τα πιο σαφή σημάδια της κλιματικής κρίσης. Οι πάγοι της Αρκτικής φτάνουν στο ετήσιο ελάχιστό τους στο τέλος του καλοκαιριού, τον Σεπτέμβριο, και το 2021 είχαν τη δεύτερη χαμηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Δυστυχώς είναι πλέον πολύ αργά για να σωθούν οι καλοκαιρινοί θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής» δήλωσε ο καθηγητής Dirk Notz, του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα μελέτης. «Ως επιστήμονες, προειδοποιούσαμε για την απώλεια των καλοκαιρινών θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής εδώ και δεκαετίες. Οι άνθρωποι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας» είπε.