Πρωτιά στα χρονικά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σημειώθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Απόφοιτοι της Σχολής Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του 1967 οργάνωσαν με την υποστήριξη της Πρυτανείας του Ιδρύματος μια τιμητική τελετή για δυο εκλιπόντες συναδέλφους τους, τον Αστέριο Αγγελίδη και τον Λάμπη Ντόλκα, που απεβίωσαν τον Φεβρουάριο και Ιούλιο του 2021, αντίστοιχα. Οι τιμώμενοι διακρίθηκαν διά βίου για το ήθος τους, τις επιδόσεις τους και, ιδιαίτερα, για τις παράλληλες, δύσκολες επιλογές τους σε κρίσιμα χρόνια για το δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό το Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής και μίλησαν οι συναπόφοιτοι των τιμώμενων Αντώνης Εφραιμίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Maryland και ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Κύριος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου, του Πανεπιστημίου Columbia, διεθνώς γνωστός για το έργο του στους τομείς της Επιστήμης Υπολογιστών που συνέδεσε τους τιμώμενους με την εξέλιξη της Τεχνολογίας. Προηγουμένως, οι απόφοιτοι είχαν από το 2021 θεσπίσει Βραβείο με δική τους χρηματοδότηση που απονέμεται ετησίως σε αριστούχο πρωτοετή φοιτητή/φοιτήτρια των σημερινών Σχολών Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών εναλλάξ. H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων 2021 και 2022, αντίστοιχα, στους φοιτητές Αθανάσιο Γ. Κυριακόπουλο (Σχολή ΜΜ) και Γεώργιο Ι. Γκίκα (Σχολή ΗΜΜΥ).

Η εκδήλωση και η θέσπιση του Βραβείου αποτελούν σημαντικό προηγούμενο και παράδειγμα προς μίμηση για το Ίδρυμα αλλά και γενικότερα για όλα τα ΑΕΙ.

Λάμπης Ντόλκας

Στέργιος Αγγελίδης