Η ατζέντα της ημέρας: Ορκίστηκε η κυβέρνηση – Η νηνεμία στην Τουρκία – Τα εγκεφαλικά τσιπ του Μασκ

1

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

  • Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί: Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Παρασκευής. Παρόντες ήταν τόσο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
  • Τι ακολούθησε; Αμέσως μετά την ορκωμοσία τα μέλη της νέας κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ο Ιωάννης Σαρμάς προέδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του.
  • Νέοι «ένοικοι»: Οι υπηρεσιακοί υπουργοί έσπευσαν στα υπουργεία για να ολοκληρωθεί και επίσημα η τελετή παραλαβής.Τα χαμόγελα και η συγκίνηση ήταν διάχυτα, ενώ πολλοί από τους απερχόμενους υπουργούς προχώρησαν σε απολογισμό του έργου τους.
2

Νηνεμία στην Τουρκία λίγο πριν από τον β' γύρο των εκλογών

  • Τι κλίμα επικρατεί στη χώρα; Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια, για την ώρα στην Τουρκία. Δυο ημέρες πριν από τον κρίσιμο β’ γύρο των εκλογών, και τα «ίχνη» πλέον στο δημόσιο χώρο της Άγκυρας -αναλόγως και της Κωνσταντινούπολης- που να μαρτυρούν ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την δεύτερη κάλπη, είναι ελάχιστα.
  • Παρελθόν οι αφίσες: Τα τεράστια μπάνερ, οι γιγαντιαίες αφίσες των δυο μονομάχων, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν αποκαθηλωθεί. Στα κεντρικά σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας, στη θέση όπου δέσποζε η φωτογραφία του Ερντογάν πλέον συναντά κανείς τεράστιες εμπορικές διαφημίσεις με νεαρά μοντέλα.
  • Ποια η κατάσταση της οικονομίας; Οικονομικοί παράγοντες στην Τουρκία, αγωνιούν για τις τιμές του δολαρίου, του χρυσού αλλά και των κατοικιών μετά τις εκλογές. Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Nτουρχάν Μποζκούρ αναφέρει ότι έρχονται στην Τουρκία αμετάκλητα capital controls και ένας εκτός ελέγχου εκτροχιασμός της οικονομίας.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Καϊλή

  • Οι όροι απελευθέρωσης: Ελεύθερη υπό όρους και χωρίς ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης είναι η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, μετά από απόφαση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών. Χθες, έγιναν γνωστοί οι όροι για την απελευθέρωσή της, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η παρακολούθηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.
  • Επιστροφή στο ΕΚ; Μάλιστα, η ίδια σκοπεύει να επιστρέψει στην άσκηση των καθηκόντων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.
  • Σε τι κατάσταση βρίσκεται; Η Εύα Καϊλή δεν έχει ενοχληθεί από την απαγόρευση εξόδου από το Βέλγιο, καθώς όπως έχει πει «μόνο αν αθωωθεί θα επιστρέψει στην Ελλάδα». Όσον αφορά την ψυχολογία της, η ίδια είναι καλύτερα γιατί επιστρέφει και στα καθήκοντά της.
4

Ο Μασκ ξεκινά τις δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

  • Πράσινο «φως» από FDA: Έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει τις δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους έλαβε η start up Neuralink του Έλον Μασκ.
  • Ποιος ο σκοπός του: Ο δισεκατομμυριούχος θέλει, σύμφωνα με το BBC, να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης και της κινητικότητας των ανθρώπων, συνδέοντας τους εγκεφάλους με τους υπολογιστές. Η εταιρεία ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη τη στρατολόγηση εθελοντών.
  • Πώς λειτουργούν; Τα τσιπ – τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πιθήκους – έχουν σχεδιαστεί για να ερμηνεύουν τα σήματα που παράγονται στον εγκέφαλο και να μεταδίδουν πληροφορίες σε συσκευές μέσω Bluetooth. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα της Neuralink θα χρειαστούν εκτεταμένες δοκιμές για να ξεπεραστούν οι τεχνικές και ηθικές προκλήσεις, εάν πρόκειται να γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

 

5

Την Ουκρανία «δείχνουν» νέα στοιχεία για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

  • Ποια η αποκάλυψη: Για νέα στοιχεία στην έρευνα σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία οδηγούν στην Ουκρανία, κάνει λόγο το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.
  • Που επικεντρώνονται οι έρευνες: Οι αστυνομικές έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο ιστιοφόρο «Ανδρομέδα», που ενδέχεται να μετέφερε τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική Θάλασσα.
  • Ποια η σχέση με την Ουκρανία: Τα μεταδεδομένα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε από τη θέση του ιστιοφόρου οδηγούν στην Ουκρανία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr