Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον κ. Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί, αφού κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη, σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έσπευσαν στα υπουργεία για να ολοκληρωθεί και επίσημα η τελετή παραλαβής.

Τα χαμόγελα και η συγκίνηση ήταν διάχυτα, ενώ πολλοί από τους απερχόμενους υπουργούς προχώρησαν σε απολογισμό του έργου τους.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σε συγκινησιακό κλίμα έγινε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον απερχόμενο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να καλωσορίζει το νέο υπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Σωκράτη Κάτσικα. «Αισθάνομαι ότι είμαι πνευματικό σας εγγόνι γιατί είμαι μαθητής των μαθητών σας, ακαδημαϊκά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Υπό αυτή την έννοια είναι, πραγματικά, πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή που παραδίδουμε σε εσάς. Να πω ότι όλα πρέπει να συνοψίζονται, οπότε το να κάνω σύνοψη της τελευταίας τετραετίας σε επίπεδο έργου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή σε επίπεδο εμπειριών είναι μία συγκινησιακά φορτισμένη διαδικασία για μένα». Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη «μεγάλη ποιοτική αλλαγή στον τρόπο που πλέον λειτουργεί το κράτος», κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα.

Παραλαμβάνοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας είπε πως βρίσκεται σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνεται οικείο, όχι πολιτικά, αλλά επαγγελματικά, καθώς γνωρίζεται με τους ανθρώπους του κλάδου. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που είναι «να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους μέχρι να έρθει ο φυσικός διάδοχος με πολιτική νομιμοποίηση».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Οι δύο απερχόμενοι, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καλωσόρισαν την κυρία Κοτανίδου στο υπουργείο και της ευχήθηκαν καλή τύχη.

Η κυρία Κοτανίδου κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την παράδοση, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο έργο του στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και πάντα θα πρέπει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για τους ασθενείς». Στο Υπουργείο Υγείας είπε, απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, «δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος, διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και την υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά της η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Η τύχη που μου ευχήθηκε ο υπουργός μάλλον θα μου χρειαστεί. Ευτυχώς είναι ένας μόνο μήνας που θα περάσει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, διότι αν συμβεί θα σας ξανακαλέσουμε πίσω στο Υπουργείο».

Στην θητεία τους στο υπουργείο Υγείας και στο έργο τους αναφέρθηκαν οι Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε «οικογενειακό» και ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον τέως υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη στον μέχρι χτες στενό του συνεργάτη από την θέση του υφυπουργού και νυν υπηρεσιακό υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Ο κ. Στυλιανίδης, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου στην λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό και τόνισε ότι παραδίδει αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια.

«Το ξέρω από πρώτο χέρι, το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός και σημείωσε: «Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου που επιτεύχθηκε από την ίδρυση του υπουργείου, το οποίο χαρακτήρισε «ναρκοπέδιο», λέγοντας ότι από την αρχή διαπίστωσε ότι έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του μεγάλες δυσκολίες νομικού χαρακτήρα, αλλά στήθηκε πάνω σε μια σύγχρονη βάση, με στόχο να δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή στην ηγεσία και τα στελέχη της πυροσβεστικής, η δυνατότητα να αποφασίζουν στη δύσκολη στιγμή, όχι μόνο από ένστικτο και την εμπειρία τους, αλλά έχοντας στο πλευρό τους μια επιστημονική ομάδα που θα μπορεί να τους συντρέξει.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Τουρνάς, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που αποχαιρετά τον κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο δούλεψε από κοντά όλο αυτό τον καιρό και έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου του απερχόμενου υπουργού, ενώ εξήρε τον εξαίρετο χαρακτήρα του, όπως είπε, την καλοσύνη και την ανθρωπιά του.

«Ο Χρήστος Στυλιανίδης διδάσκει με τα έργα του, διδάσκει με τον χαρακτήρα του, με το ήθος του και με τον πολιτικό του πολιτισμό. Όλοι μας αισθανόμαστε τυχεροί που κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι», σημείωσε ο κ. Τουρνάς.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών

«Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη. Στο βραχύβιο αυτό διάστημα θα επιδιώξουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, και κριτήριό μας πρέπει να είναι- και σωστά, νομίζω- όχι η δημοφιλία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έκανε κατ’ αρχάς αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο. Και επεσήμανε ότι «όλα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Είναι πιο ισχυρή, έχει χαράξει νέα πορεία και έχει θέσει στέρεες βάσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλες και όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Όλα αυτά τα κατακτήσαμε, οικοδομώντας τις πολιτικές με ακρογωνιαίους λίθους την ισχυρή βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς, τους θεσμούς, τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά πρωτίστως από την ελληνική κοινωνία».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας». «Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε.

Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον».

«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».

Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους» ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή στην οποία παρευρέθησαν επίσης η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Αλέξανδρος Κόπτσης, Οδυσσέας Ζώρας, Γιώργος Βούτσινος και Γιώργος Καλαντζής.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας

«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ’ όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.

«Και αν κάποιοι λένε ότι το υπουργείο αυτό είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην Παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την Παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Από την πλευρά του, ο κ. Κίττας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν για να αναλάβει το «ωραίο βάρος» να είναι υπεύθυνος «για το μοναδικό όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε ό,τι κακό υπάρχει, την Παιδεία».