Η start up Neuralink του Έλον Μασκ έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει τις δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.

Ο δισεκατομμυριούχος θέλει, σύμφωνα με το BBC, να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης και της κινητικότητας των ανθρώπων, συνδέοντας τους εγκεφάλους με τους υπολογιστές.

Η εταιρεία ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη τη στρατολόγηση εθελοντών.

Στην ανακοίνωσή της η Neuralink ανέφερε: «Με ενθουσιασμό ανακοινώνουμε ότι λάβαμε έγκριση από τον FDA για να ξεκινήσουμε την πρώτη μας κλινική μελέτη στον άνθρωπο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα απίστευτης δουλειάς της ομάδας της Neuralink , σε στενή συνεργασία με τον FDA και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Η στρατολόγηση εθελοντών για την κλινική δοκιμή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Σύντομα θα ανακοίνωσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό!».

Η Neuralink ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα μικροτσίπ της για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παράλυση και η τύφλωση και να βοηθήσει ορισμένα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν υπολογιστές και κινητή τεχνολογία.

Τα τσιπ – τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πιθήκους – έχουν σχεδιαστεί για να ερμηνεύουν τα σήματα που παράγονται στον εγκέφαλο και να μεταδίδουν πληροφορίες σε συσκευές μέσω Bluetooth. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα της Neuralink θα χρειαστούν εκτεταμένες δοκιμές για να ξεπεραστούν οι τεχνικές και ηθικές προκλήσεις, εάν πρόκειται να γίνουν ευρέως διαθέσιμα.