Ο Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη, αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά καθώς φίλησε ένα μικρό αγόρι στα χείλη και του ζήτησε να «ρουφήξει τη γλώσσα του» σε μια δημόσια εκδήλωση στην Ινδία.

Το γεγονός έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου στο ναό του Δαλάι Λάμα στη Νταραμσάλα, όπου είχαν παρευρεθεί περίπου 100 μαθητές που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το Ίδρυμα M3M της Ινδίας.

Ο Δαλάι Λάμα, ο Τενζίν Γκιάτσο, είναι η πιο ιερή φιγούρα του θιβετιανού βουδισμού και ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, όταν το Θιβέτ προσαρτήθηκε από την Κίνα.

Σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral, ένας από τους νεαρούς μαθητές πλησίασε το μικρόφωνο στην εκδήλωση και ρώτησε τον Δαλάι Λάμα: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;»

Ο Δαλάι Λάμα, 87 ετών, είπε στο αγόρι να ανέβει στην πλατφόρμα όπου καθόταν. Δείχνοντας το μάγουλό του, ακούγεται να λέει «πρώτα εδώ», με το παιδί να τον φιλάει και να τον αγκαλιάζει.

Στη συνέχεια, λέει στο αγόρι «νομίζω κι εδώ» δίνοντάς του ένα φιλί στα χείλη. «Και ρούφηξε τη γλώσσα μου», είπε τότε ο Δαλάι Λάμα, βγάζοντας τη γλώσσα του, μέτωπο με μέτωπο με τον μικρό  μαθητή. Το αγόρι έβγαλε γρήγορα τη γλώσσα του και πήγε να απομακρυνθεί ενώ ο Δαλάι Λάμα γέλασε και τράβηξε το αγόρι για άλλη μια αγκαλιά, καθώς το κοινό γελούσε.

Στη συνέχεια, ο πνευματικός ηγέτης μίλησε στο αγόρι, συμβουλεύοντάς του να κοιτάξει αυτούς που δημιουργούν «ειρήνη και ευτυχία» και να μην ακολουθήσει «ανθρώπινα όντα που σκοτώνουν πάντα άλλους ανθρώπους», πριν τον αγκαλιάσει και πάλι.

Καθώς το βίντεο διαδόθηκε στο διαδίκτυο, καταδικάστηκε από πολλούς, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «ακατάλληλο», «σκανδαλώδες» και «αηδιαστικό».

Η διαμάχη προκάλεσε μια συγγνώμη από το γραφείο του Δαλάι Λάμα, ο οποίος είπε ότι η συμπεριφορά του ήταν «αθώα και παιχνιδιάρικη».

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η αγιότητά του επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του καθώς και τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για την πληγή που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του. Η αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμη και δημόσια και μπροστά στις κάμερες. Μετανιώνει για το περιστατικό».

Ο Δαλάι Λάμα έχει αντιμετωπίσει και παλαιότερα κατακραυγή, όπως το 2019 όταν και είχε πει ότι αν ο Δαλάι Λάμα επέστρεφε ως γυναίκα «θα έπρεπε να είναι πιο ελκυστική», κάτι για το οποίο το γραφείο του απολογήθηκε.