Οι αρχές στο Ιράν ξεκαθάρισαν πως δεν θα κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά υποχρεωτική χιτζάμπ στις γυναίκες, μετά από μήνες διαδηλώσεων που απαιτούσαν τον τερματισμό αυτού του περιορισμού.

Ένας σκληροπυρηνικός Ιρανός βουλευτής, έστειλε τελεσίγραφο στο δικαστικό σώμα να λάβει μέτρα για να σταματήσει τις γυναίκες που παραβιάζουν τους κανόνες για τη μαντίλα, εντός των επόμενων 48 ωρών.

Σύμφωνα με το BBC, οι μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλο το Ιράν τον Σεπτέμβριο έχουν καταπνιγεί σε μεγάλο βαθμό προς το παρόν, με τη χρήση ωμής βίας.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να αψηφούν τους κανόνες για την υποχρεωτική μαντίλα στους δημόσιους χώρους. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα από το Ιράν στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι η απογοήτευση και ο θυμός εξακολουθούν να έχουν ισχυρή δυναμική στην ιρανική κοινωνία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση ή ανοχή για το θέμα. Η δήλωση ανέφερε ότι το χιτζάμπ παραμένει βασικό στοιχείο του ισλαμικού νόμου και ως εκ τούτου θα παραμείνει μία από τις βασικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Αντίστοιχη ανυποχώρητη ρητορική έχει υιοθετήσει και ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος, του Ιράν, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι οι γυναίκες που δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους «θα διώκονται χωρίς έλεος».

Υπενθυμίζεται ότι για μήνες μαίνονταν διαδηλώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, μιας 22χρονης κοπέλας που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ της.

Οι διαμαρτυρίες διευρύνθηκαν, συμπεριλαμβάνοντας εκκλήσεις για πλήρη αναμόρφωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας – αλλά ο πυρήνας τους παρέμεινε το ζήτημα του χιτζάμπ.

Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν εκτελεστεί από τον Δεκέμβριο, με τις αρχές να αρνούνται να δείξουν σημάδια υποχώρησης.

Ωστόσο, η εικόνα της Μάχσα Αμίνι παραμένει το πιο ισχυρό σύμβολο του κινήματος, το οποίο για λίγο μπόρεσε να κλονίσει τα θεμέλια της θεοκρατίας που κυβερνά το Ιράν για περισσότερα από 40 χρόνια.