Τι κρύβει η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη σε τρίτο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας; Γιατί αποφάσισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει ένα πλαίσιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες; Και ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, ο «άγνωστος Χ» που θα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης για τη θέση του Πρωθυπουργού; Είναι ένα πρόσωπο προς αναζήτησή η ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη κάποιο πρόσωπο στο μυαλό του;

Με τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές να έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, η στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις.

Οι τρεις προϋποθέσεις του Ν. Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συμπράξει σε πιθανή κυβερνητική συνεργασία θέτει τρεις προϋποθέσεις, αλληλένδετες μεταξύ τους: Η πρώτη είναι η επίτευξη ισχυρού διψήφιου ποσοστού από το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη, που θα του δώσει ρυθμιστικό ρόλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, κυβερνήσεις με μεγάλη διαφορά εκλογικής δυναμικής μεταξύ των συμμετεχόντων κομμάτων ή αλλιώς κυβερνήσεις Δαυίδ-Γολιάθ, δεν μπορούν να είναι βιώσιμες, ενώ το πρόγραμμα του μικρότερου κόμματος δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Ποιο όμως είναι αυτό το ισχυρό διψήφιο ποσοστό; Όπως μεταδίδουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να κινείται στη σφαίρα του 12%.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας να επιτευχθεί μετά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, αυτή που θα διεξαχθεί με απλή αναλογική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι μετά από αυτήν την αναμέτρηση θα υπάρχει αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ενώ παράλληλα η ευθύνη προσφυγής ξανά στις κάλπες μετατίθεται στους Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η τρίτη προϋπόθεση που βάζει στο τραπέζι των μετεκλογικών διαπραγματεύσεων ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι άλλη από την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αλλά και την αναζήτηση του προσώπου που μπορεί να την υπηρετήσει κατάλληλα από τη θέση του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταυτίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα με αποτυχημένα και αντιθεσμικά συστήματα διακυβέρνησης και παράλληλα βλέπει ότι, παρά τις αντιδράσεις στην πρόταση του, μεταξύ των πολιτών υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια τόσο προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιος μπορεί να είναι ο « άγνωστος Χ»

Η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στο τρίτο πολιτικό πρόσωπο που από τη θέση του Πρωθυπουργού θα αναλάβει να υλοποιήσει το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας προκάλεσε πλήθος συζητήσεων σχολίων αλλά και αντιδράσεων, όπως φάνηκε και από την περίπτωση του κ. Λοβέδρου.

Ποιος όμως είναι ή ποιος μπορεί να είναι αυτός ο «άγνωστος Χ;» Και, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης αφού προτείνει τρίτο πρόσωπο δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο;

«Αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα υπουργεία και βεβαίως του πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Όσον αφορά το πρόσωπο του «άγνωστου Χ» οι επιλογές του κ. Ανδρουλάκη δεν είναι πολλές. Από τη στιγμή που το πρόσωπο αυτό θα είναι πολιτικό, τότε οι μεγάλες πιθανότητες είναι δύο. Η θα προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς είτε θα προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν από τας πρώτα που ακούστηκαν. ήδη έχει συζητηθεί, με τον ίδιο να αναφέρει σε συνεργάτες του ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει τον χώρο της μεταπολιτικής στον οποίο δραστηριοποιείται. Άλλα ονόματα τα οποία έχουν αναφερθεί είναι εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Επιπλέον, συζήτηση γίνεται και για δύο κυρίες της πολιτικής, μία προερχόμενη από την κεντροαριστερά και μία από την κεντροδεξιά: Tην Αννα Διαμαντοπούλου και την Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτός κάδρου βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη όμως, το πρόσωπο που έχει κατά νου ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι κάποιο από τα προαναφερόμενα.