Τα χαρτιά του αναφορικά με τις μετεκλογικές επαφές άνοιξε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέκλεισε για κυβερνητική συνεργασία ούτε τη ΝΔ αλλά ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα καλέσω όποιον θεωρεί ότι το πρόγραμμά μας, είναι καλό για την πατρίδα», ανέφερε ο ίδιος  όταν ρωτήθηκε εάν προτίθεται την στιγμή που θα λάβει την  διερευνητική εντολή να καλέσει και το δεύτερο κόμμα για συνεργασία.

Ωστόσο, απέκλεισε το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επειδή την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα»

Οι δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και πάλι δύο προϋπόθεσες για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η πρώτη είναι να έχει το ΠαΣοΚ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Το δεύτερο είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. «Ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεν μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην θέση του για κυβέρνηση συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις, στην οποία δεν θα είναι Πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας. Στην περίπτωση αυτή, όπως τόνισε, θα προτείνει πολιτικό πρόσωπο. «Δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Θα είναι πολιτικό πρόσωπο» τόνισε και επεσήμανε ότι «το από ποιόν πολιτικό χώρο θα προέρχεται θα το αποφασίσει με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός».

Δεν είχα θεσμική πρόσκληση από τον Κ. Μητσοτάκη

Σε ότι αφορά την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι αρνήθηκε δύο φορές να συναντηθεί μαζί του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν έχει δεχθεί θεσμική πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη.

«Ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο. Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή και του απαντώ ότι θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας. Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση. Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε ευθέως τη δυνανότητα του Πρωθυπουργού να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που συντηρούν το πελατειακό κράτος.

« Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός «δεν μπορεί να συγκρουστεί με αυτά που εκπροσωπεί».  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δεν θα είναι ξανά Πρωθυπουργός, κάτι που χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη για τη χώρα». Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε και το γεγονός ότι «δεν θα επιστρέψει στην κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας»

«Συγγνώμη που έγινε με επικοινωνιακούς όρους»

«Εννιά χρόνια μετά τη σύμβαση 717, η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν να παραδώσουν το έργο και όχι να τσακώνονται ποιος έκανε τι και γιατί, για να μην παραδοθεί. Πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος που δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο σε αυτή τη θέση; Δεν είναι ένα κομματικό ρουσφέτι; Υπήρχαν καμπανάκια από εγχώριους και ευρωπαϊκούς παράγοντες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει: “Δεν ήξερα”» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης για την τραγωδία στα Τέμπη και χαρακτήρισε «συγγνώμη που έγινε με επικοινωνιακούς όρους» τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού.

Ανέδειξε την πρόταση του για μεταβατική επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε δημόσιο έλεγχο και σύντομα εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση διεθνή πρότυπα.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της νέας γενιάς, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Έχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας» και επανέλαβε την πρότασή του η στελέχωση των οργανισμών να γίνεται με διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να προσελκύονται δυνατά βιογραφικά Ελλήνων από όλο τον κόσμο και με θητεία αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο.

Η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965

Ερωτηθείς για σενάρια αποστασίας βουλευτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με έμφαση: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του – με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής – τον μιμηθεί και σε άλλα , που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».