Η μεταμόρφωση του Brendan Fraser στην ταινία «Η φάλαινα», η οποία όχι απλώς τον ανέσυρε από τα άφωτα βάθη του Hollywood ξανά στον αφρό, αλλά του χάρισε και το πολυπόθητο Όσκαρ, είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες ερμηνείες της χρονιάς. Από την πρώτη προβολή της ταινίας μέχρι σήμερα, όλοι αναρωτιούνται πώς ο Fraser κατάφερε να πάρει αυτόν τον ρόλο.

Ο Aronofsky αγαπά να πλάθει βασανισμένους χαρακτήρες, πειραματίζεται με την ανθρώπινη κατάσταση, τη φτάνει στα άκρα. Όταν πλάθει μια ιστορία, όταν σμιλεύει τους χαρακτήρες της, σκέφτεται πάντα έξω από το κουτί. Ψάχνοντας για τον πρωταγωνιστή της νέας του ταινίας, φαίνεται ότι ο ευφυής δημιουργός είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό του, ένα σχέδιο, προκειμένου να καθορίσει ποιος θα υποδυόταν την ομώνυμη φάλαινα. Όπως έκανε και με τον Mickey Rourke στον «Παλαιστή» το 2008, το οποίο αποκατέστησε την καριέρα του πρώην μποξέρ με το ψευδώνυμο «El Marielito».

O Fraser σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι στην αρχή ένιωθε ότι ο Aronofsky δεν είχε δει πολλά από αυτά που είχε κάνει – κάτι που επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης μιλώντας στο «Tonight Show with Jimmy Fallon» δύο μήνες πριν. Ωστόσο, ο Aronofsky έψαχνε πολύ καιρό για έναν ηθοποιό που ο κόσμος ένιωθε ότι τον ήξερε ήδη, αλλά είχε καιρό να τον δει επί της οθόνης και θα ήθελε να τον ξαναδεί να παίζει.

Και αυτό ακριβώς βρήκε στο πρόσωπο του Fraser, ο οποίος φυσικά δεν δίστασε να αδράξει την ευκαιρία να κάνει επιτέλους reboot στην καριέρα του, ακόμη κι αν αυτή η ευκαιρία σήμαινε ότι έπρεπε να αποδεχθεί το είδος της υπαινικτικής φιλοφρόνησης που συνεπαγόταν η υπαγωγή του σε αυτή την κατηγορία ηθοποιού. Πώς όμως έφτασε ο Fraser από πολλά υποσχόμενο νέο αίμα του Hollywood στα ’90s να βιώσει την απόλυτη πτώση από τη δόξα;

Ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα

 Γεννημένος στην Ινδιανάπολη το 1966, ο Brendan Fraser αγαπούσε από παιδί το σινεμά και ιδιαίτερα τις ταινίες δράσης. Ένα καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών του με την οικογένειά του στο Λονδίνο, ο Brendan παρακολούθησε την πρώτη του επαγγελματική θεατρική παράσταση. Αυτό του έδωσε μια ιδέα: θα μπορούσε να γίνει μέρος των ιστοριών που αγαπούσε τόσο πολύ, θα μπορούσε να γίνει ηθοποιός.

Έτσι, όταν ο Fraser αποφοίτησε από το λύκειο, γράφτηκε στο Cornish College of Arts στο Σιάτλ. Αφού πήρε το πτυχίο του, έγινε δεκτός στο SMU στο Τέξας για να κάνει μεταπτυχιακό. Είχε μπροστά του ολόκληρο το καλοκαίρι του 1991 πριν αρχίσουν τα μαθήματα και έπρεπε να βρει έναν τρόπο να αποπληρώσει το φοιτητικό του δάνειο. Έτσι, ο Fraser εκείνο το καλοκαίρι δανείστηκε το αυτοκίνητο της μητέρας του και έφυγε ολοταχώς για το Λος Άντζελες. Το σχέδιό του ήταν να δουλέψει εκεί για λίγο, να μαζέψει κάποια χρήματα και με την έναρξη των μαθημάτων να εγκατασταθεί στο Ντάλας. Ξεκίνησε να βρει δουλειά ως ηθοποιός και βρέθηκε σε ένα κάστινγκ για μια ταινία με τίτλο «Dog fight». Ο Fraser στο παρελθόν είχε περιγράψει εκείνη την ημέρα:

«Μου έδωσαν μια στολή ναύτη, μαζί με κάτι άλλους τύπους, και κάναμε μια σκηνή μάχης με κάτι πεζοναύτες. Και πήρα την κάρτα μου Screen Actors Guilt και επιπλέον 50 δολάρια για την δουλειά μου ως κασκαντέρ, επειδή με πέταξαν σε ένα φλιπεράκι. Νομίζω ότι τραυμάτισα ένα πλευρό, αλλά ήμουν σε φάση: Δεν πειράζει, θα το δεχτώ. Μπορώ να το ξανακάνω. Αν θέλετε, θα το σπάσω. Θέλετε να το ξανακάνω;»

 Η άνοδος

Αμέσως μετά, ο Fraser έκανε δοκιμαστικό για την ταινία «School Ties» και πήρε αμέσως τον βασικό ρόλο δίπλα σε άλλον έναν τότε πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό, τον Matt Damon. Οι επόμενοι 18 μήνες ήταν καταιγιστικοί για τον Fraser. Έπαιρνε ρόλους συνεχώς, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου πρωταγωνιστικού ρόλου στην ταινία «Encino Man», όπου ο Fraser υποδυόταν έναν αξιαγάπητο άνθρωπο των σπηλαίων.

Το 1993 ο Fraser γνωρίζει την ηθοποιό Afton Smith. Άρχισαν να βγαίνουν, ενώ και οι δύο περνούσαν τη μία οντισιόν μετά την άλλη. Ο Fraser δούλευε συνεχώς, αναλαμβάνοντας πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του γκαφατζής της ζούγκλας το 1997.

Περίπου την ίδια εποχή, ο Fraser πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία περιπέτειας δράσης «The Mummy». Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια και ο Fraser γυρνούσε όλο τον κόσμο για τις ανάγκες της ταινίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 1998, ο Fraser ζήτησε από την Afton Smith να τον παντρευτεί.

Το 1999, το «The Mummy»ήταν τελικά έτοιμη για κυκλοφορία. Επρόκειτο για ένα μεγάλο στοίχημα για τη Universal, καθώς εκείνη την εποχή δεν γυρίζονταν και πολλές ταινίες δράσης με προϋπολογισμό 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ταινία γνώρισε τελικά τεράστια επιτυχία. Tο κοινό λάτρεψε την ερμηνεία του Fraser. Η ταινία απέφερε συνολικά πάνω από 416 εκατομμύρια δολάρια και ο πρωταγωνιστής της βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου.

Ποτέ δεν έλεγε όχι

O Fraser ήθελε πάντοτε να κάνει καλή δουλειά και να ικανοποιεί τα αφεντικά του επειδή ανησυχούσε μήπως η καριέρα του μια μέρα ξεφτήσει. Στο κάτω-κάτω, το να είσαι ηθοποιός σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Αν ένα στούντιο δεν θέλει πια να δουλέψει μαζί σου, δεν υπάρχει τίποτα που να το δεσμεύει απέναντί σου. Έτσι, ο Fraser έκανε πάντοτε αυτό που το ζητούσαν, δεν έλεγε ποτέ όχι, ακόμα και όταν του ζητούσαν να κάνει εξαιρετικά επικίνδυνες σκηνές ο ίδιος, χωρίς τη βοήθεια κασκαντέρ.

Η πτώση

Μετά το «The Mummy» το κοινό έπαψε να βλέπει τόσο συχνά τον Fraser στη μεγάλη οθόνη. Έπαιρνε ρόλους, αλλά αυτοί είχαν γίνει μικρότεροι και αραιότεροι. Στις κινηματογραφικές ταινίες δράσης εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν τίτλοι όπως το «Mission Impossible» και το «Matrix». Η καριέρα του συμπρωταγωνιστή του The Rock εκτοξεύτηκε και εκείνος βρέθηκε στο επίκεντρο του σύμπαντος του «The Mummy» με την κυκλοφορία του «The Scorpion King». Φαινόταν ότι ο Fraser είχε μείνει πίσω. Σταμάτησε σιγά σιγά να δίνει συνεντεύξεις σχεδόν εξ ολοκλήρου και το κοινό το ξέχασε ως επί το πλείστον.

Όταν εμφανιζόταν περιστασιακά, ο κόσμος δεν έλεγε πολύ καλά λόγια γι’ αυτόν. Το 2007, ο Fraser και η Afton ανακοίνωσαν ότι παίρνουν διαζύγιο. Παρόλο που στην επίσημη ανακοίνωση του το ζευγάρι δήλωσε ότι είχε κάθε πρόθεση να διατηρήσει καλές σχέσεις, οι δυο τους κατέληξαν στα δικαστήρια. Τα αμερικανικά ΜΜΕ υπήρξαν εξαιρετικά σκληρά απέναντι στον Fraser, ο οποίος έβλεπε τη ζωή του να καταρρέει.

Η δικαστική διαμάχη συνεχίστηκε για χρόνια και το 2014 η απόφαση βγήκε τελικά υπέρ της AftonSmith. Ο Fraser ξαναεμφανίστηκε δύο χρόνια μετά, όταν του δόθηκε ένας πολύ μικρός ρόλος στη σειρά δραματική τηλεοπτική σειρά «The Affair». Το κοινό είδε έναν εντελώς άλλον άνθρωπο από αυτόν που είχε γνωρίσει και αγαπήσει αρκετά χρόνια πριν.

Ο Fraser δήλωσε πως κάποια στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, με την αδυναμία του να πει «όχι», η οποία έφτασε να βάλει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι ένα stunt στα γυρίσματα του «TheMummy» παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Παρά το γεγονός ότι o Fraser δεν ήταν πια ο ανέμελος νέος που είχε συνηθίσει να βλέπει το κοινό, παρέμενε ταπεινός όπως πάντα. Άρχισε να παίρνει ξανά κάποιους μικρούς ρόλους. Πέντε επεισόδια σε μια σειρά, έξι σε κάποια άλλη, ο Fraser άρχισε να δουλεύει ξανά, έστω κι έτσι. Μια μερίδα θαυμαστών άρχισε να τον υποστηρίζει, ιδιαίτερα στο Ίντερνετ, υποστηρίζοντας πως η βιομηχανία του Hollywood του είχε φερθεί απαίσια και πως του άξιζε μια δεύτερη ευκαιρία.

Το 2018, ο Fraser μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για ένα περιστατικό κακοποίησης που υπέστη από τον Phillip Berk, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Hollywood, το 2003. Δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Berk, οποίος φυσικά αρνήθηκε ότι είχε κάνει εκείνο για τον οποίο τον κατηγόρησε ο Fraser. Όμως, το κοινό είχε πλέον και το τελευταίο κομμάτι του παζλ και ήταν σε θέση να καταλάβει λίγο καλύτερα γιατί ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του Hollywood ξαφνικά εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.

Η δεύτερη ευκαιρία

 Το 2021, ο Fraser πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη νέα ταινία του Daren Aronofsky, «Η Φάλαινα». Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαοχτώ χρόνια που του γινόταν πρόταση να αναλάβει τον κεντρικό ρόλο σε μεγάλου μήκους ταινία και ο Fraser δεν την άδραξε απλά, αλλά έδωσε την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του – μια ερμηνεία που τον ξανάβαλε στο χάρτη της σκληρής βιομηχανίας του θεάματος.

Η εκπληκτική μεταμόρφωσή του στην ταινία εντυπωσίασαν τόσο το κοινό όσο και την Ακαδημία. Και το σίγουρο είναι ότι «Η Φάλαινα» αποτελεί μόνο μία από τις πολλές ταινίες της αναμενόμενης επιστροφής του Fraser, αλλά ο ρόλος του Τσάρλι σίγουρα ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, η οποία του χάρισε μια χρονιά γεμάτη βραβεία, αναγνώριση και standing ovations σε μερικά από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου.

Το φαινόμενο του κινηματογραφικού αστέρα είναι κάτι που ούτε οι ίδιοι οι κινηματογραφικοί αστέρες δεν μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς. Κάποιος διακρίνει κάτι σε ’σένα και ξαφνικά βρίσκεσαι στο Ηollywood και εκατομμύρια άνθρωποι σε αποθεώνουν. Ο Fraser ήταν πάντοτε ευγενικός και πρόθυμος – ίσως πολύ πρόθυμος – και για το Hollywood κάτι τέτοιο ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Η επιστροφή του Fraser είναι σημαντική ακριβώς γιατί μας θυμίζει ότι και οι κινηματογραφικοί αστέρες πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι και κάνουν μια δουλειά. Και πως όλη αυτή η λάμψη είναι πλαστή, κατασκευασμένη και δεν μας τυφλώνει καθόλου τυχαία.