Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε να γίνει η συνεδρίαση του προεδρείου της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τον Μάρτιο στην Αθήνα οι ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του το αποδέχθηκαν χωρίς μεγάλη σκέψη.  Γνώριζαν, φυσικά, ότι ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα θα βρισκόταν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.  Ήταν μια απόφαση στήριξης του ΠαΣοΚ και προσωπικά του κ. Ανδρουλάκη.

Δεν το έκρυψε άλλωστε η επικεφαλής των S&D Iratxe García: «Εμείς οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ερχόμαστε στην Αθήνα για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις προσπάθειές του να προωθήσει την κοινή μας ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι καιρός για αλλαγή στην Ελλάδα και θέλουμε να αναδείξουμε πώς είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση», δήλωσε.

Η παρουσία του προεδρείου των ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα δίνει την ευκαιρία στον κ.  Ανδρουλάκη, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του, να ενισχύσει την εικόνα του πολιτικού που έχει μια αναγνώριση και ένα κύκλο συνομιλητών εκτός των συνόρων, του πολιτικού που καταθέτει προτάσεις, όπως αυτές για την κοινωνική κατοικία λαμβάνοντας υπόψη του τις καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες γνωρίζει.

Εκτός συνεδρίασης ο Τσίπρας – «Δεν υπάρχει χώρος για παρατηρητές»

Υπάρχει και μια λεπτομέρεια σημαντική. Σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «δεν υπάρχει χώρος για παρατηρητές». Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις προσυνόδους των ευρωπαίων σοσιαλιστών, προκαλούσε πάντα την ενόχληση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, καθώς  έδινε το δικαίωμα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ «να πατά σε δύο βάρκες». Αυτή η συνεδρίαση δεν θα έχει στην οικογενειακή της φωτογραφία τον Αλέξη Τσίπρα.  Δίδεται έτσι χώρος στη Χαριλάου Τρικούπη να ενισχύσει το μήνυμα ότι το «ΠαΣοΚ και ο κ. Ανδρουλάκης, είναι οι αυθεντικοί εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα». Με ότι σημασία έχει αυτό, «που για εμάς έχει σημασία» όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη του κόμματος.

Η ατζέντα

Η ατζέντα, τόσο της ανοιχτής συνεδρίασης του Προεδρείου της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την Πέμπτη, όσο και της κλειστής συνεδρίασης, την Παρασκευή, σχετίζεται με θέματα που η Χαριλάου θέλει να κρατήσει ψηλά στον προεκλογικό διάλογο.

Το πρώτο αφορά την κοινωνική ατζέντα.  Τη συνεδρίαση της Πέμπτης θα απασχολήσουν θέματα όπως αυτά της κοινωνικής κατοικίας, της προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και η εργασιακή επισφάλεια των νέων. «Οφείλουμε στη νέα γενιά ένα καλύτερο μέλλον με ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης που έχει κάνει προεκλογική σημαία τις θέσεις του ΠαΣοΚ στα ζητήματα αυτά.

Το δεύτερο αφορά το κράτος δικαίου. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει την κλειστή συνεδρίαση της Παρασκευής στην οποία έχει κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Γιάννης Σουλιώτης.  Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι ευρωσοσοσιαλιστές έχουν εξαπολύσει πυρά εναντίον της κυβέρνησης ενώ προσέφεραν πλήρη κάλυψη στον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με δημοσιεύματα που τον έφεραν να μην ενδιαφέρεται να κρατηθεί ψηλά το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφήνοντας διάφορα υπονοούμενα.

Πριν από τη συνεδρίαση, την Παρασκευή το πρωί οι ευρωβουλευτές θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί θα ενημερωθούν για το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το τέλος αυτού του «ευρωπαϊκού διήμερου» θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή στην εγχώρια προεκλογική πραγματικότητα. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέστειλε τον προεκλογικό σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη ο οποίος, όμως σταδιακά, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει να υλοποιείται.