«Το ΠαΣοΚ έχει καλό φίνις». Στη φράση αυτή του Κώστα Σημίτη κρύβεται η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχθηκε ότι την εκτόξευση των ποσοστών του ΠαΣοΚ, αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ακολούθησε ένα «κράτημα». Αυτό που τώρα επιδιώκει, είναι το «καλό φίνις».

Η παρέμβαση του Κ. Σημίτη, τόσο ως προς το περιεχόμενό της, όσο και ως προς χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε έρχεται, όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια.

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έδωσε συνέντευξη και μάλιστα «ζωντανή», δύο μέρες μετά τη λήξη του εθνικού πένθους. Ήταν ένα ρίσκο, οι επιτελείς του το βράδυ της Κυριακής καθόντουσαν σε αναμμένα κάρβουνα. Όμως ακόμα και όσοι ασκούν κριτική στον κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασαν να παραδεχθούν ότι «κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη». Δεν ακολούθησε κάποια διαφορετική τακτική ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Επέμεινε στην εικόνα που βήμα-βήμα προσπαθεί να οικοδομήσει. Αυτή του πολιτικού αρχηγού που δεν επιθυμεί τυφλές συγκρούσεις και άγονες αντιπαραθέσεις αλλά συζήτηση επί του συγκεκριμένου.

Αυτό την εικόνα του πολιτικού αρχηγού που θέλει να εμφανιστεί ως « η δύναμη του συγκεκριμένου» και του κόμματος που δεν εμπλέκεται σε άγονες αντιπαραθέσεις αλλά «παράγει κυβερνητικό πρόγραμμα» ήλθε να ενισχύσει η παρέμβαση Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην «Οικονομική Επιθεώρηση» υπογράμμισε την «σταθερή και ισορροπημένη είναι η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την ταραγμένη περίοδο» και επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης. Μπορεί να συμβάλλει σε ανάπτυξη μιας δημιουργικής δυναμικής».

Η σύμπτωση και το παρασκήνιο

Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χρήσιμος – και κρίσιμος – παράγοντας της πολιτικής σκηνής». Την ίδια ακριβώς διατύπωση χρησιμοποίησε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, δύο μέρες νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όσοι πρόσεξαν αυτή τη σύμπτωση άρχισαν να αναρωτιούνται αν υπήρξε προηγουμένως κάποια συνεννόηση. «Καμία απολύτως δεν υπήρξε. Ούτε ζητήθηκε κάτι. Ο κ. Σημίτης είπε τις απόψεις του και δεν κρύβουμε ότι μας χαροποίησαν» δηλώνουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Φυσικά η προεκλογική στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη δεν εξαντλείται στην ενίσχυση της εικόνας του κ. Ανδρουλάκη. Στοχεύει και στην αποδυνάμωση της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κρίσιμο ακροατήριο του κέντρου. Συνέβαλε στην προσπάθεια αυτή η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και η κριτική στην οικονομία, στην «Οικονομική Επιθεώρηση», σε ένα κοινό τεχνοκρατικό. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε σε αυτή του «φιλελεύθερου πολιτικού». «Πληγώθηκε» αυτή η εικόνα από το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Πληγώθηκε» και η εικόνα του «καλού νοικοκύρη» από την «κατάρρευση του μύθου του επιτελικού κράτους». Τώρα, η παρέμβαση Σημίτη, έρχεται να αμφισβητήσει και την εικόνα της καλής πορείας της οικονομίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο η παρέμβαση που έφερε, χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη. Το κλίμα στη βάση του ΠαΣοΚ έχει αλλάξει και τα μηνύματα που στέλνουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος από στελέχη από όλη τη χώρα είναι ότι «οι χαμηλοί τόνοι και η υπεύθυνη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν εκτιμηθεί από τους πολίτες». Αν αυτή η εκτίμηση αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, τότε το ΠαΣοΚ θα μπορεί να ελπίζει «σε ένα καλό εκλογικό φίνις, όπως παλιά».