Ενώπιον της ανακρίτριας που προΐσταται της έρευνας για την καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων    στο Περού εμφανίστηκε, χθες, Τρίτη, 07-03-2023,  η Πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε

Οι μαζικές κινητοποιήσεις ακολούθησαν την παύση του Πέδρο Καστίγιο  από το Κογκρέσο και κατά τη διάρκειά τους,  έχουν σκοτωθεί πενήντα και πλέον άνθρωποι σε τρεις μήνες.

Η  Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε την Προεδρία τον Δεκέμβριο, μετά την ην παύση του του Πέδρο Καστίγιο από το Κογκρέσο, κατέθετε για μιάμιση ώρα ενώπιον της ανακρίτριας. Απάντησε σε ερωτήματα στο πλαίσιο της «έρευνας για τους θανάτους πολιτών κατά τις κοινωνικές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου του 2022 και του Ιανουαρίου του 2023», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εισαγγελίας.

Η προεδρία ανέφερε μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι η κυρία Μπολουάρτε έκανε «δηλώσεις σχετικά με τις έρευνες».

Η 60χρονη πρόεδρος  προσήλθε στο δικαστικό μέγαρο στη Λίμα χαμογελώντας πλατιά και συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με εικόνες που μεταφορτώθηκαν από την εισαγγελία σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έγινε καμία συγκέντρωση, ούτε υποστηρικτών της ούτε αντιπάλων της, έξω από το κτίριο στο κέντρο της περουβιανής πρωτεύουσας.

Η κυρία Μπολουάρτε «θέλει να βοηθήσει να αποκαλυφθεί ποια είναι η αλήθεια», δήλωνε προ ημερών η συνήγορός της, η Κέλι Μοντενέγκρο, στην εφημερίδα El Comercio.

Έρευνα σε βάρος της Προέδρου Μπολουάρτε για «γενοκτονία»

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει τη 10η Ιανουαρίου πως ξεκίνησε και διενεργεί έρευνα σε βάρος της κυρίας Μπολουάρτε για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» κατά συρροή, αναφερικά με  το ρόλο της στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στα επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων έξι στρατιωτών που πνίγηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν ποταμό για να αποφύγουν διαδηλωτές που τους πετροβολούσαν. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, άλλοι 1.300 και πλέον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι μισοί ένστολοι.

Υπουργοί και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της Προέδρου βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας.

Νέες κατηγορίες

Βυθισμένο στη σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό του Μπολουάρτε,  παραμένει το Περού.

Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών, κατηγορείται πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον ανατρέψει.

Σε χωριστή ακροαματική διαδικασία, ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου που εξετάζει αίτημα της εισαγγελέας να παραταθεί η προφυλάκισή του από τους 18 στους 36 μήνες.

Η εισαγγελία θέλει ακόμη να απαγγελθούν σε βάρος του νέες κατηγορίες, περί «σύστασης και συμμορίας», «αθέμιτης σύμπραξης» και «αθέμιτης άσκησης επιρροής έναντι ανταλλάγματος», σε αυτές της «στάσης» και της «συνωμοσίας» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ήδη.

«Αρνούμαι σθεναρά και κατηγορηματικά πως ήμουν επικεφαλής ή πως ήμουν μέλος εγκληματικού κυκλώματος», υπογράμμισε ο κ. Καστίγιο στο δικαστήριο. «Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ήταν πως υπηρέτησα τη χώρα μου ως πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρώην αρχηγός του κράτους, συμπληρώνοντας πως αισθάνεται ότι τον έχουν «απαγάγει».

Η πτώση του, έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία, πυροδότησε κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Οι διαδηλωτές απαιτούν, πέρα από την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός 2023.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠE