Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στην Αγιακούτσο, στο νότιο Περού, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιωτικούς και υποστηρικτές του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν «σε διάφορα σημεία της πόλης», σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση υγείας. Στα επεισόδια κοντά στο αεροδρόμιο της Αγιακούτσο ιδίως έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα επεισόδια αφότου παύθηκε με απόφαση του κοινοβουλίου και τέθηκε υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Προφυλάκιση για 18 μήνες

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ιδίως στον νότο, παρά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης προχθές Τετάρτη. Η έξαρση της βίας στην Αγιακούτσο καταγράφηκε μερικές ώρες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ο κ. Καστίγιο να παραμείνει προφυλακισμένος για 18 μήνες.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, που εξελέγη με παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, βρίσκεται στη φυλακή μετά την παύση του με απόφαση του κοινοβουλίου την 7η Δεκεμβρίου, έπειτα από αποτυχημένη προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο — στην οποία οι αντίπαλοί του, όπως και η πρώην αντιπρόεδρός του που τον διαδέχθηκε είδαν απόπειρα «πραξικοπήματος».

Η εισαγγελία, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Καστίγιο προσπάθησε να πάει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο αμέσως μετά την αποπομπή του, ζήτησε να παραμείνει υπό κράτηση ως τον Ιούνιο του 2024, επικαλούμενη κυρίως τον «κίνδυνο φυγής». Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για «στάση» και «συνωμοσία», ο πρώην πρόεδρος ενδέχεται να καταδικαστεί ως ακόμη και σε δέκα χρόνια κάθειρξη, κατά τον εισαγγελέα Αλσίδες Ντίας.

«Το νιώθαμε να έρχεται (…) Δεν πήγαμε στην ακροαματική διαδικασία, αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη μασκαράτα» είπε ο Ρόναλντ Ατένσιο, συνήγορος του πρώην προέδρου, ανακοινώνοντας πως θα ασκήσει έφεση.

Αποκλεισμένο και το Μάτσου Πίτσου

«Απαιτούμε οι ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τη χρήση πυροβόλων όπλων και τις ρίψεις δακρυγόνων από ελικόπτερα», τόνισε η ανεξάρτητη αρχή, αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα σοβαρότερα επεισόδια και οι πιο ογκώδεις διαδηλώσεις εκτυλίσσονται στον νότο, όπου πέντε αεροδρόμια παραμένουν κλειστά (Ανταουάιλας, Αρεκίπα, Πούνο, Κούσκο, Αγιακούτσο).

Πάνω από εκατό δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ το τρένο προς το Μάτσου Πίτσου, αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, έχει σταματήσει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να φύγουν εκατοντάδες επισκέπτες.

«Πρέπει να δώσουμε μάχη. Πρόεδρος είναι ο Πέδρο Καστίγιο», είπε η Μιλάγκρος Κίσπε Ντίας, καθώς με το μωρό της —πέντε μηνών— στην αγκαλιά, βάδιζε προς το κοινοβούλιο, όπου γίνονται καθημερινά συγκεντρώσεις μετά την παύση του κ. Καστίγιο από το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και μέλη του στρατού διακρίνονταν στο κέντρο της Λίμας χθες βράδυ.

«Χρειάζεται ενεργητική αντίδραση» στη «βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Αλμπέρτο Οταρόλα, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπει «αναστολή των ελευθεριών της κυκλοφορίας και της συνάθροισης», ακόμα και την «πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας».