Οι δηλώσεις που μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ενόχλησαν την περουβιανή ομόλογό του Ντίνα Μπολουάρτε η οποία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την «οριστική ανάκληση» του πρεσβευτή της χώρας της στο Μεξικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεξικανός ομόλογός της Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε πως θεωρεί αντισυνταγματική την κυβέρνησή της και εξέφρασε ξανά υποστήριξη στον προκάτοχό της, που παύθηκε με απόφαση του κοινοβουλίου.

Για την κυρία Μπολουάρτε, οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ νωρίτερα χθες παραβίασαν, με «απαράδεκτο» τρόπο, τη διεθνή αρχή να μη γίνονται επεμβάσεις από οποιαδήποτε χώρα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Οι διπλωματικές σχέσεις του Περού και του Μεξικού θα υποβιβαστούν πλέον στο επίπεδο των επιτετραμμένων, τόνισε η ίδια.

Η κυβέρνηση της κυρίας Μπολουάρτε είχε ήδη απελάσει τον μεξικανό πρεσβευτή στη Λίμα στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού το Μεξικό έδωσε πολιτικό άσυλο στη σύζυγο του πρώην προέδρου Καστίγιο και στα δυο παιδιά τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει την αναγγελία της αρχηγού του περουβιανού κράτους.

Κατά την κυρία Μπολουάρτε, ο μεξικανός ομόλογός της υποστηρίζει την απόπειρα του κ. Καστίγιο να προχωρήσει σε «πραξικόπημα».

«Με τις δηλώσεις του, ο κ. Λόπες παραβιάζει την αρχή του διεθνούς δικαίου για τη μη επέμβαση στις (περουβιανές) εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και (τις αρχές) εκείνες που αφορούν την υπεράσπιση και την προώθηση της δημοκρατίας», είπε η αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού της διαγγέλματος.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε πως το Μεξικό «συνεχίζει να υποστηρίζει» τον Πέδρο Καστίγιο και τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο του Περού, αφού παύθηκε «παράνομα» από το αξίωμα.

Αυτή την εβδομάδα, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ συναντήθηκε στο Μεξικό με τη σύζυγο του κ. Καστίγιο, τη Λίλια Παρέδες.

Η μέχρι τότε αντιπρόεδρος Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα πρόεδρος του Περού την 7η Δεκεμβρίου, λίγες ώρες αφού το Κογκρέσο αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον προκάτοχό της Καστίγιο, αντιμέτωπο έκτοτε με δίωξη για «πραξικόπημα», καθώς προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο. Ο κ. Καστίγιο συνελήφθη και παραμένει έκτοτε προφυλακισμένος. Οι εξελίξεις πυροδότησαν πολιτική κρίση, με μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 πολίτες κι ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής της τάξης.