Το Κοινοβούλιο του Περού απέρριψε ακόμη μια πρόταση που προέβλεπε να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους και δημοψήφισμα για το σχηματισμό Συντακτικής Συνέλευσης ώστε να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα, κάτι που θα συνέβαλε να κοπάσει το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που διαρκεί σχεδόν δυο μήνες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Το σχέδιο νόμου για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές και η λαϊκή διαβούλευση φέτος, που κατατέθηκε από το αριστερό κόμμα Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), καταψηφίστηκε από 75 μέλη του Κογκρέσου. 48 το υπερψήφισαν και 2 απείχαν.

«Η αναθεώρηση δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (…) κατά συνέπεια το σχέδιο νόμου δεν εγκρίνεται», δήλωσε ο ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Χοσέ Γουίλιαμς, μετά το πέρας των εργασιών που διήρκεσαν λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Δύο μέρες πριν, το κοινοβούλιο απέρριπτε την τρίτη κατά σειρά πρόταση για να γίνουν συντομότερα οι εκλογές που το ίδιο είχε εγκρίνει να επισπευστούν και να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024, αντί για το 2026 που προβλέπεται κανονικά.

«Να παραιτηθεί η Μπολουάρτε»

Μετά την απόρριψη του τέταρτου νομοσχεδίου για εκλογές φέτος, ο εισηγητής της πρότασης, Χάιμε Κίτο, δήλωσε πως «το Κογκρέσο πρέπει να κλείσει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραιτηθεί η (πρόεδρος της χώρας) Ντίνα Μπολουάρτε».

Ο Κίτο αναφερόταν στο κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών που κατέβηκαν, για ακόμη μια αφορά, στους δρόμους της πρωτεύουσας του Περού χθες Πέμπτη.

Οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το, απαξιωμένο για την κοινή γνώμη, Κογκρέσο, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.

Η βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε μετά την καθαίρεση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, και τη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την προσπάθειά του να διαλύσει παρανόμως το Κοινοβούλιο, καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από την εξουσία. Τον διαδέχθηκε η πρώην αντιπρόεδρος του, Ντίνα Μπολουάρτε, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «προδότρια».