Μεσίστιες οι σημαίες όχι μόνον σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θρήνος, πόνος και οργή για το πολύνεκρο δυστύχημα με τα δύο τρένα στα Τέμπη.

  • Θρήνος για τον πατέρα που μόλις έμαθε για το δυστύχημα πήγε με το αυτοκίνητό του στις δύο τα ξημερώματα στον τόπο της τραγωδίας αναζητώντας την κόρη του. Πάρκαρε σε μια άκρη της Εθνικής Οδού και κοίταξε τα λαβωμένα βαγόνια που ήταν ακριβώς από κάτω του. Η κραυγή του «Παιδί μου», πάνω από τα κουφάρια των δύο βαγονιών που καίγονταν ακόμα, ήταν διαπεραστική. Ήταν η στιγμή που οι γερανοί σήκωναν τα συντρίμμια των βαγονιών και εντόπιζαν αρκετά απανθρακωμένα πτώματα.
  • Θρήνος για τα τρία κορίτσια (δύο δίδυμες αδελφές και η πρώτη τους ξαδέλφη), φοιτήτριες που είχαν πάει στην Καλαμπάκα για Απόκριες και αποφάσισαν να επιστρέψουν με τρένο. Ήταν η πρώτη τους φορά που έκαναν ταξίδι με το τρένο, καθώς ταξίδευαν με το ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητο.
  • Οργή για το καίριο ερώτημα που έκαναν όλοι, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός για το πώς βρέθηκαν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Και ακόμα μεγαλύτερη οργή όταν ο σταθμάρχης απάντησε ότι έκανε…λάθος επειδή δεν άλλαξε την γραμμή. «Ήταν η κακιά ώρα», παραδέχθηκε ο σταθμάρχης.
  • Πόνος για τους δύο νέους με καταγωγή από την Κύπρο οι οποίοι αγνοούνται από το βράδυ της τραγωδίας. Με τις σημαίες της Κύπρου να κυματίζουν από χθες και αυτές μεσίστιες.
  • Σπαρακτική ήταν η κραυγή μητέρας έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας: «Πού είναι το κορίτσι μου;»
  • Θρήνος για τους δεκάδες νέους που η ζωή τους επιφύλαξε ένα μαρτυρικό τελευταίο ταξίδι.
  • Οργή για το άθλιο σιδηροδρομικό δίκτυο και τους ανύπαρκτους ελέγχους που επέτρεψαν δύο τρένα να κινούνται με υψηλές ταχύτητες επί 25 χιλιόμετρα το ένα με κατεύθυνση το άλλο, στην ίδια γραμμή στην κοιλάδα των Τεμπών. Η σύγκρουση που σκόρπισε το θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας, νέα παιδιά τα περισσότερα, διέλυσε όποιες εκδοχές υπήρχαν για σοβαρή χώρα.
  • Αναπόφευκτη ήταν η παραίτηση εν μέσω συγκινήσεως του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή ως «ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων που έφυγαν άδικα».
  • Απογοήτευση για άλλη μια φορά για ένα κράτος που δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν κράτος. Η Γαλλία μέσα σε τέσσερα χρόνια αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε το ήδη καλό σιδηροδρομικό της δίκτυο. Στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος λειτουργεί ακόμα… χειροκίνητα παρά τα εκατομμύρια που έχουν δοθεί το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να φτάσουν να ιδιωτικοποιηθούν.
  • Αγανάκτηση για την χώρα που για άλλη μια φορά γίνεται θύμα της κρατικής δυσλειτουργίας διαχρονικά.
  • Απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των μηχανοδηγών του ΟΣΕ που δήλωναν στην κάμερα, ότι είχαν προειδοποιήσει και προειδοποιούσαν χρόνια τώρα για τα προβλήματα και τις παθογένειες: «Εμείς λέγαμε ότι ο Θεός αγαπά τα τρένα», είπε κομπιάζοντας εργαζόμενος μηχανοδηγός, εξηγώντας ότι για να τα καταφέρνουμε σε αυτό το δίκτυο ότι ο Θεός είναι μαζί μας.
  • Φαίνεται ότι και αυτός κουράστηκε».
  • Πρόβλημα, έλεγαν χθες πολλοί που επισκέφθηκαν τον τόπο της τραγωδίας είναι ότι ζούμε από θαύμα στη χώρα αυτή. Το πρόβλημα είναι η καταγγελία επιβάτη ότι άκουσε στον ασύρματο να μιλούν οι υπεύθυνοι και να λένε: «Πάμε κι όπου βγει».

***
Τι πρέπει να κάνεις όταν γίνεται μια στραβή

Ήταν άμεση η αντίδραση του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το τρομερό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Εμφανώς συγκινημένος έλεγε: «Όταν γίνεται στραβή, πρέπει κάποιος να βγει μπροστά και να αναλάβει την ευθύνη

***
Ο Καραμανλής παραιτήθηκε στο γραφείο του… περιφερειάρχη

Η παραίτηση του κ. Καραμανλή έγινε στη Λάρισα, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού: «Δεν μπορώ να παραμείνω μετά τα όσα έχουν συμβεί», είπε στον Πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής. «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη». Ήταν ίσως η πρώτη φορά που παραιτείται ένας υπουργός μόλις λίγη ώρα μετά από κάποια τραγωδία που γίνεται σε τομέα της αρμοδιότητάς του. Νέος υπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να ορκίσει άλλον υπουργό και προτίμησε να τοποθετήσει στην θέση του κ. Καραμανλή για το μικρό διάστημα έως τις εκλογές έναν από τους στενούς του συνεργάτες τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

***
Νέα ημερομηνία εκλογών;

Επί ποδός βρισκόταν η κυβέρνηση για τη διαχείριση της τραγωδίας στην κοιλάδα των Τεμπών, με τον πρωθυπουργό να «αδειάζει», όπως είναι αναμενόμενο, το πρόγραμμά του για τις επόμενες ημέρες. Ήδη ανακοινώθηκε η αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Τότε επρόκειτο να ανακοινωθεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό. Ενώ άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, λέγοντας ότι εκ των πραγμάτων η 9η Απριλίου δεν θα πρέπει να ισχύει πλέον.

***
Η κηδεία του Γιώργου Ρωμαίου

Στο νεκροταφείο του Χαλανδρίου έγινε χθες η κηδεία του δημοσιογράφου, πρώην διευθυντή του «Βήματος» και πρώην υπουργού Γιώργου Ρωμαίου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του Μαρία. Ήταν εκεί πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ, όπως ο Πέτρος Ευθυμία (που εκφώνησε εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και επικήδειο), ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η Συλβάνα Ράπτη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, δημοσιογράφοι καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη. Υπενθυμίζεται ότι ο 1963 ο Γιώργος Ρωμαίος μαζί με τους αείμνηστους Γιάννη Βούλτεψη (πατέρα της Σοφίας) και Γιώργο Μπέρτσο και παρά τον ασφυκτικό και απειλητικό κλοιό της Χωροφυλακής, αποκάλυψε τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Επικήδειους εκφώνησαν επίσης ο Δημήτρης Τσαλαπάτης (εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ) και ο τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης επί υπουργίας Γιώργου Ρωμαίου Γιάννης Παπαδογιαννάκης.