Ο Ολυμπιακός διανύει μέχρι στιγμής μια απίστευτη σεζόν στην Euroleague, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και να παίζει κατά γενική ομολογία το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη.

Αντίπαλοι προπονητές, παίκτες αλλά και απλοί φίλαθλοι, όλοι παραδέχονται πως οι Πειραιώτες βρίσκεται δίκαια εκεί που βρίσκεται και είναι από τα φαβορί για την πρόκριση στο Final 4 του Κάουνας, αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ίδια η διοργάνωση, η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media, όπου αναλύει 7 χαρακτηριστικά plays από το «μπλοκάκι» του κόουτς των «ερυθρόλευκων» και αποδεικνύουν την κυριαρχία τους.

1. Η κίνηση στη βασική γραμμή

Ο Ολυμπιακός έχει εξαιρετική ικανότητα να εκμεταλλεύεται την κίνηση χωρίς την μπάλα στην base line. Μόλις ο αμυντικός χάσει την επαφή του με τον παίκτη που μαρκάρει, ο τελευταίος κόβει μέσα στη ρακέτα και βάζει εύκολα καλάθια.

2. Η σωστή λειτουργία του Pick and Roll

Βγαίνοντας από το PNR, οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας και έτσι αναγκάζουν τα αντίπαλα γκαρντ να πιέζουν στο τρίποντο. Τότε μπαίνει και τρίτος «ερυθρόλευκος» στην εξίσωση και να βρεθεί το καλάθι.

3. Το παιχνίδι στο post

Όταν ποστάρουν οι παίκτες του Ολυμπιακού το «κόψιμο» στη ρακέτα είναι τεράστια απειλή για τους αντιπάλους. Ο ψηλός ποστάρει τον αντίπαλό του και οι συμπαίκτες του συνεχώς κόβουν μέσα στο καλάθι. Εδώ είναι κοβμικός ο ρόλος του Φαλ που πασάρει με ευκολία και κάνει τα πράγματα εύκολα.

4. Η προσποίηση στο screen

Οι παίκτες του Ολυμπιακού προσποιούνται ότι πάνε για screen και πριν έρθουν σε επαφή με τον αντίπαλο κόβουν προς την ρακέτα. Αυτό τους δίνει συχνά αβαντάζ αφού οι αντίπαλοι τους χάνουν στις αλλαγές.

5. Το «κόψιμο» στη ρακέτα που «τιμωρεί» την άμυνα

Ένας από τους τρόπους που αντιμετωπίζεται η επίθεση του Ολυμπιακού είναι η επιθετική άμυνα για να κρατήσει τους «ερυθρόλευκους» μακριά από το ζωγραφιστό. Τότε οι παίκτες του Μπαρτζώκα, συχνά «κόβουν» δύο φορές προς τη ρακέτα και βρίσκουν τον δρόμο για το καλάθι.

6. Ειδικά plays: ΜακΚίσικ

Ο ΜακΚίσικ μόλις πάρει την μπάλα στα χέρια του, «κόβει» μπροστά από τον αμυντικό και πηγαίνει με δύναμη προς το καλάθι, παίρνοντας το πλεονέκτημα.

7. Η «μαεστρία» του Σλούκα

Από όταν αγωνιζόταν στη Φενέρμπαχτσε ο Σλούκας αξιοποιούσε τέλεια τους συμπαίκτες του. Το ίδιο κάνει και στον Ολυμπιακό, προσφέροντας εύκολα καλάθια στην ομάδα του.