Ξεπέρασε τις 33.000 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 33.179, 29.605 για την Τουρκία και 3.574 για την Συρία. Την ίδια ώρα, οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν την αναζήτηση στα ερείπια, παρόλο που στενεύουν τα περιθώρια για ανεύρεση επιζώντων.  Τα συνεργεία διέσωσαν σήμερα δύο αδελφές που άντεξαν για 152 ώρες κάτω από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Anadolu, οι διασώστες άκουσαν τις φωνές της 22χρονης Rabia Kirmizi και μετά την πρώτη παρέμβαση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την πρώτη παρέμβαση. Λίγη ώρα αργότερα, οι ομάδες κατάφεραν να ανασύρους από τα ερείπια την μεγαλύτερη αδερφή της Rabia, την 28χρονη Elif Kırmızı. Η Elif Kırmızı μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο μετά την πρώτη παρέμβαση των διασωστών.

Εφιαλτική πρόβλεψη αξιωματούχου του ΟΗΕ

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Ο σεισμός αυτός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοιχεία δεν έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».