Φουντώνουν οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει λόγο για προβοκάτορες.  Παραδέχτηκε, όμως, ότι υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

Η οργή και η αγωνία του κόσμου για το αύριο δεν μπορούν να κρυφτούν παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Δεν διστάζουν να κόψουν τον ήχο την στιγμή που ακούγεται κριτική κατά του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών, ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.

Παρουσιάστρια επιτέθηκε στον Ερντογάν και στη συνέχεια παραιτήθηκε

Η παρουσιάστρια του δημοφιλούς καναλιού Show TV Ντιλαρά Γιουντέρ παραιτήθηκε από τη θέση της μετά το ξέσπασμα της.

«Λένε να μας γίνει μάθημα. Τι σόι μάθημα είναι αυτό με τόσους νεκρούς; Ο σεισμός του 1999 στον οποίο χάθηκαν τόσοι άνθρωποι δεν ήταν μάθημα; Μαθαίνουμε το μάθημά μας κάθε φορά, όμως κοβόμαστε στις εξετάσεις», είπε η παρουσιάστρια.

Για ό,τι συμβαίνει φταίει προσωπικά ο Ερντογάν, λέει η αντιπολίτευση.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση του εξαγριωμένου πλήθους στον υπουργό μεταφορών και τον περιφερειάρχη του Αντίγιαμαν, την πόλη επισκέφθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.


«Δυστυχώς είναι γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να επέμβουμε τόσο γρήγορα όσο θέλαμε», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και έκανε πάλι λόγο για προβοκάτορες.

«Μην δίνετε σημασία στους προβοκάτορες που μέσω των κοινωνικών δικτύων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις».

Τα 7,8 Ρίχτερ χτύπησαν περιοχές που παραδοσιακά στηρίζουν τον Ερντογάν στις κάλπες. Κάποιες από αυτές του είχαν δώσει τα μεγαλύτερα ποσοστά στις προηγούμενες εκλογές.
Στο Καχραμάνμαρας πήρε το 74 %, στο Γκαζίαντεπ το 64%, στο Αντίγιαμαν το 67, στο Χατάι το 49 και στο Κιλίς το 70% των ψήφων.

Μιλώντας με επιζώντες στο Καχραμάνμαρας, ο Ερντογάν είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήταν ο σεισμός ήταν χτύπημα της μοίρας. Τα λόγια του προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων. Για να τις περιορίσει η κυβέρνηση, μπλόκαρε εντελώς το Twitter για 12 ώρες, ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται.

Συνελήφθη εργολάβος πολυτελούς κτιρίου που κατέρρευσε

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ιδιοκτήτης του Renaissance Residence, ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που καταστράφηκε από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας , συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή, ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν σταμάτησε στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην προσπάθειά του να διαφύγει στο Μαυροβούνιο, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του γενικού εισαγγελέα στην περιοχή Gaziosmanpasa της Κωνσταντινούπολης.