Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς στην Τουρκία αυξάνει, όλοι αναρωτιούνται για τις πολιτικές τους παρενέργειες.

Μέχρι πριν μια εβδομάδα, η επανεκλογή Ερντογάν ήταν το πιθανότερο σενάριο, με δεδομένη τη διχόνοια της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οπαδών του Κιλιντσάρογλου και του Ιμάμογλου, αλλά και τις δυσκολίες ενσωμάτωσης της κουρδικής ψήφου σε αυτήν.

Όμως, ο σεισμός αλλάζει τα δεδομένα άρδην. Μια τεράστια σε έκταση περιοχή, στην οποία ζουν 10 εκατομμύρια, έχει ισοπεδωθεί. Πέρα από τις κατοικίες, δημόσια κτίρια και υποδομές, όπως δρόμοι, δίκτυα, νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί. Κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 200 χιλιάδες, άλλοι λιγότερους. Όπως και νάχει το πράγμα τα θύματα από τον φονικό σεισμό είναι δεκάδες χιλιάδες, ισοπέδωσε συνοικίες, άφησε άστεγους, δημιούργησε ρήγμα 500 χιλιομέτρων, έκοψε σε πολά σημεία τη γη στα δύο.

Θα επιδιώξει την αναβολή των εκλογών

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων προκύπτει αν υπολογιστεί ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν, οι κάτοικοι που διέμεναν εκεί και το πολύ χαμηλό ποσοστό απεγκλωβισμών. Ο κ. Καιρίδης επισημαίνει ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο αριθμός των νεκρών από σεισμούς δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθός τους αλλά και από το καθεστώς της χώρας στην οποία συμβαίνουν. Αυταρχικές χώρες με μεγάλη διαφθορά έχουν πολλαπλάσιους νεκρούς για ίδιου μεγέθους σεισμούς που συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες με χαμηλή διαφθορά όπως η Νέα Ζηλανδία.

Η Τουρκία ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Και αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα του Ερντογάν. Ο οποίος θα επιδιώξει την αναβολή των εκλογών καθώς δεν σκοπεύει να γίνει Ετζεβίτ, ο οποίος αντιμέτωπος με τις συνέπειες του σεισμού της Κωνσταντινούπολης το 1999 και της κακοδιαχείρισης της οικονομικής κρίσης το 2001, κατέρρευσε εκλογικά και παρέδωσε την εξουσία στον θριαμβευτή των εκλογών του 2002, Ερντογάν. Υπάρχουν δυσκολίες για μια αναβολή και το τουρκικό σύνταγμα την προβλέπει μόνο σε περίπτωση πολέμου, όμως ο Ερντογάν ελέγχει όλους τους μηχανισμούς που θα κληθούν να ερμηνεύσουν τη σχετική διάταξη όπως τον βολεύει.