Ο ελληνικός τουρισμός επιστρέφει, αν και στην πραγματικότητα δεν έλειψε ποτέ. Η διατήρηση των αφίξεων και την περίοδο της πανδημίας, έδειξε αφενός μεν την ύπαρξη ενός καλού μηχανισμού αντίδρασης στην κρίση, αλλά και την ύπαρξη ενός πολύ δυνατού τουριστικού προϊόντος, η ομορφιά και η ποιότητα του οποίου κέρδισαν την ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και σε καιρούς γενικευμένης ανησυχίας.

Με χρονιά ορόσημο και βάση σύγκρισης ή -καλύτερα- στόχο το 2019, την πιο επιτυχημένη χρονιά του ελληνικού τουρισμού προ κορωνοϊού, η Ελλάδα βγήκε μπροστά διεκδικώντας το μερίδιο που της αναλογεί από την πίτα του παγκόσμιου τουρισμού. Οι προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού για την πρόοδο του κλάδου της φιλοξενίας φαίνονται να αποφέρουν πλούσιους καρπούς όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου με τίτλο «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού αναφέρθηκαν με στοιχεία στα αποτελέσματα της καλοκαιρινής σεζόν, στα αναμενόμενα έσοδα χάρη στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στα σχέδια και τη στρατηγική για το μέλλον της ναυαρχίδας της οικονομίας της χώρας.

.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους στόχους που τέθηκαν και στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ένα ποιοτικό προορισμό για όλο το χρόνο. Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας αναλύοντας τη φετινή επιτυχημένη πορεία του κλάδου επισήμανε ότι υπήρξε στρατηγικό σχέδιο που επικεντρώθηκε στην τόνωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά των ΗΠΑ, απ’ όπου κάθε εβδομάδα έφευγαν 63 πτήσεις με προορισμό το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τη δημοφιλία της Ελλάδας στην Αμερική επιβεβαιώνει, μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times που, με αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου του, συμπεριλαμβάνει την Ίο και συγκεκριμένα το Calilo Resort του Ομίλου Calilo στα μέρη που ξεχώρισαν το 2022 και αξίζει να επισκεφθεί κανείς ξανά. Στο δημοσίευμα τους οι NYT ήδη από τον Αύγουστο χαιρέτισαν την στροφή των Κυκλάδων προς ένα τουριστικό μοντέλο που απορρίπτει τον υπερτουρισμό και τις αρνητικές του συνέπειες προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και αγκαλιάζει ένα τουριστικό μοντέλο πιο βιώσιμο, πιο «ήρεμο» και πιο «ανθρώπινο».

Η επιλογή  του καταλύματος Calilo από τους ΝΥΤ δεν είναι τυχαία. Η δράση του ομίλου έως τώρα αποδεικνύει πως κάνει πράξη τη φιλοσοφία του για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για το νησί. H στόχευση για την προσέλκυση ποιοτικού πελατολογίου, η ανάπτυξη τουρισμού πολυτελείας με προσέλκυση high end ταξιδιωτών, η δέσμευση του επιχειρηματικού φορέα ότι οι επενδύσεις θα σέβονται την τοπική κοινωνία, την παράδοση, το περιβάλλον συνδυαζόμενες με την έμπρακτη δέσμευση του Ομίλου για διατήρηση  σχεδόν του 80% της ιδιοκτησίας του ως Περιοχές Προστασίες στις οποίες δεν επιτρέπεται η δόμηση θα συμβάλλει αναμφίβολα στη διατήρηση  του φυσικού τοπίου της Ίου και στην οικονομική  ανάπτυξη του νησιού. Τα παραπάνω αποτελούν αναμφίβολα  τα χαρακτηριστικά του ορθού τουριστικού επιχειρείν, με πρωταρχικό στόχο τον σεβασμό  στις αρχές της βιωσιμότητας και ισορροπημένης ανάπτυξης, και έχουν ξεχωρίσει τις πρακτικές του Ομίλου, ο οποίος επιβραβεύεται από τους  ταξιδιώτες διεθνώς και αναγνωρίζεται  από διεθνή αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης .

Και η συγκεκριμένη  επένδυση που περιγράφουν με το άρθρο τους οι ΝΥΤ αποδεικνύει αυτό που ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η σύμπνοια της εθνικής στρατηγικής και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πέρα από αναγκαία  αναμένεται να είναι το κλειδί για την αναβάθμιση του εθνικού μας τουριστικού προϊόντος, αλλά και η συνιστώσα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ελληνικής φιλοξενίας σε κορυφαίο brand και trend setter για τα διεθνή δεδομένα. Ο ελληνικός τουρισμός ξεπερνά πλέον τα εμπόδια που έφερε η πανδημία και χαράσσει μια νέα, επιτυχημένη πορεία, με πολλές προκλήσεις και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.